Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Кметът впечатлен от 9-годишния пианист Борко, общината финансира следващата му изява
Важно Градът Култура

Кметът впечатлен от 9-годишния пианист Борко, общината финансира следващата му изява

Кметът Здравко Димитров се снима с 9-годишния пианист Борис Дюлгеров и семейството му

Галина ГЕОРГИЕВА

Община Пловдив ще финансира следващото участие на международната сцена на 9-годишния пианист Борис Дюлгеров от Музикалната школа при Народно читалище “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“ Това съобщи кметът Здравко Димитров, който се срещна с талантливото дете и остана впечатлен от дарбата му и спечелените многобройни международни награди. Борко дойде в сградата на общината с родителите си д-р Роза Йосифова и Пламен Дюлгеров,  клавирния педагог Росица Грозданова и секретаря на читалището Даниела Желязкова.

“България има много талантливи деца – музиканти, спортисти, математици. Хубаво е те да се развиват и да остават в родината. Дано да получаваш оше много награди. Дано да имаме повече такива деца, да ни радват и да ни събират“, пожела Здравко Димитров на 9-годишния пианист. Кметът подари почетен плакет на Община Пловдив на Борис и неговата преподавателка, а след края на официалната среща, показа на детето и кабинета си.

Кметът Здравко Димитров и малкия Борис Дюлгеров

“Радваме се, че имаме такива таланти. Проявата на Борко, която ще бъде спонсорирана от общината, ще бъде включена в Културния календар на Пловдив. Искаме да развиваме такив таланти като Борис. Той е истински посланик на Пловдив като Европейска столица на културата“, каза зам.-кметът по културата Пламен Панов.

Той допълни, че е важно общината да продължи да развива дейността на 25-те читалища. “ Защото този успех показва, че читалищата в България трябва да бъдат подкрепяни, защото те вадят такива съкровища като Борис. Общината ще продължи да подкрепя пловдивски таланти, които пътуват и позиционират Пловдив в света. Бъдещото на културата на Пловдив се уповава на такива деца “, добави Панов и покани талантливия пианист да се включи в концерта за Деня на Европа на 9 май, който е под патронажа на кмета Здравко Димитров.

Росица Грозданова, клавирен педагог на Борко, призна, че нямат достъп до камерни зали и поиска съдействие от Здравко Димитров.“ В читалището няма как да поддържаме такава голяма и хубава зала. Бихме искли в Пловдив да имаме  зали, в които да си правим концертите, дори и  изложбени зали, в които да има роял.“, каза Росица Грозданова. Кметът обеща да бъдат заделени пари за ремонт на зала в Дома на учителя, която е затворена от доста време.

“ За развитието на децата по пиано е важно да имат досег до роял. С Борко сме пета година заедно, дойде без да има конкретни цели. Харесваше музиката и пианото. А нашата задача е да мотивираме децата максимално дълго време да се занимават. Част от нашата работа е, когато детето прояви специален интерес, ние да  му помогнем да реализира желанията си. Всичко, което Борко прави, са негови желания, а не мои амбиции. В нашата школа аз много държа на изявите пред публика – родителите и гостите на децата. Това е изпитание за всяко дете. Когато Борко свири на първия концерт, видях невероятен състезател. На него много му харесва да се съревновава с другите и да показва какво може. Тази конкуренция дава възможност децата да се развиват“, призна Росица Грозданова. Тя допълни, че най-голямото признание за нея е Специалната награда на Съюза на българските композитори за най-добра интерпретация на българско произведение, както и Специалната награда за най-добро изпълнение на Бетовен.

Борис Дюлгеров е третокласник в Арменското училище. Момчето разказа, че се вълнува, когато свири на различни конкурси, но не се смущава от публиката. Всеки ден се упражнява вкъщи, а успехите му се дължат на упорит труд.

Майка му Роза Йосифова е зъболекар, а баща му Пламен Дюлгеров е ветеринарен лекар. „Вкъщи винаги сме слушали класическа музика и може би това повлия и Борко пожела да свири на пиано. Нещата се случиха много бързо, отидох в читалището, а г-жа Грозданова го прие“, разказа майката.

„Никога не сме насилвали сина си да свири на пиано, а искаме да се занимава с удоволствие с музиката. Виждаме, че има амбиция. Иска да е лидер и да върви напред“, призна и бащата на талантливото дете.

Росица Грозданова сподели, че на Борко предстои участие в Националния конкурс на името на Милчо Петров, организирано от читалище „Шалом Алейхем 1945“. „Ще участваме и в други конкурси в Пловдив, защото ще са на живо, имаме заявка и за участие във Велико Търново, както и идеи за онлайн конкурси“, каза тя.

Засега Борко не иска да продължи образванието си в  Музикално училище, но на много конкурси побеждава  деца от цял свят, които учат в специализирани училища.

„Нашата школа е една от най-добрите в града и това е благодарение на клавирния пеагог, който работи повече от 20 години.  От много години и други наши възпитаници постигат успехи като тези на Борко. При него различното е, че има много устойчив успех – от три години печели конкурси, но втора година се задържа на толкова високо ниво. Миналата година от 9 конкурса спечели 9 златни медала. Една от големите награди през 2020 година, които той спечели,  беше в Никозия, Кипър. Борко направи изключително силно представяне. Успехите му са уникални. Той е изключителен боец, иска да е първи и го прави с огромно удоволствие „, похвали малкия пловдивски талант секретарят на читалището Даниела Желязкова.

Само седмица след завоюването на златен медал от Международния музикален конкурс „Giuseppe Raciti „- 2021 в Сицилия, малкият пианист от Музикалната школа при Народно читалище “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“, гр. Пловдив събра овациите на жури и публика на Х-я Международен конкурс за пианисти „ VIVAPIANO“ 17-18.04.2021г. в гр. София.

Борис получи най-престижната награда „Гран при Джуниър“ – изпълнение с оркестър, а също и специалната награда на името на академик Андрей Стоянов.

Талантливото момче завоюва и златен медал с най- висок резултат от участниците във всичките възрастови групи в състезание с деца от България, Великобритания, Германия и Албания. За високи педагогически постижения е отличена и г-жа Росица Грозданова – клавирният педагог на Борис./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...