Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Епидемиологът съветва: Втора доза с друга ваксина само при тежка алергия след AstraZeneca
COVID-19 Важно Здраве Мнения

Епидемиологът съветва: Втора доза с друга ваксина само при тежка алергия след AstraZeneca

д-р Христиана Бацелова
  • На имунната система й трябва антиген, към който тя да изгражда антитела
  • Броят на желаещите да се имунизират расте

Мария МОРУНОВА


Ако след поставянето на първата доза от ваксината срещу ковид на AstraZeneca липсват тежки алергични реакции, независимо дали при млади жени или мъже, то и втората доза ваксина може да е същата. Това посъветва епидемиологът и университетски преподавател в Медицинския университет Пловдив д-р Христиана Бацелова.

Пред ПловдивПрес тя обясни, че в момента се правят проучвания във Великобритания за миксирането на препаратите на AstraZeneca и Pfizer. Проучването включва проследяване при поставянето първо на РНК, а после на векторна ваксина, както и обратното. Изследва се и интервалът между двете дози.

„Чакаме официални данни от това изследване, защото няма на какви научни доказателства да стъпим при миксирането на ваксини, какви реакции да се очакват. Докато тези официални данни не излязат, не се препоръчва смесване на ваксини. Още нещо – до момента няма описани в България редки тромбоцитни инциденти при поставяне на втора доза на AstraZeneca, така че хората, ваксинирали се с първа доза от AstraZenecа, могат да изпълнят ваксинационния календар и да се постави и втората игла от тази ваксина.

Изключение и смесване на ваксини препоръчвам тогава, когато първата доза на Оксфордската ваксина е довела до някаква тежка алергична реакция или до инцидент, каквито за щастие на този етап няма описани в България. Тогава препоръчвам втората доза да е РНК ваксина“, обясни специалистът.

Тя определи като тежка алергична реакция анафилакция след приложение на ваксината.

Д-р Бацелова побърза да успокои хората и с друг факт. „На имунната система й трябва антиген, към който тя да изгражда антитела – това е валидно за всяка ваксина, независимо срещу какво заболяване е. Логично не би трябвало да има проблем при миксиране на различните ваксини, но ние действаме при научни доказателства, трябва да стъпим на тях, така че чакаме проучването във Великобритания какви резултати ще даде“, обясни тя.

След оповестяването на информацията да се внимава с прилагането на препарата на AstraZeneca при жени с повишен риск от тромбози, се появиха страхове трябва ли всяка жена, пък и мъж преди ваксина да се изследва при съдов хирург за обременеността си от тромбози. По този повод д-р Бацелова обясни, че това не е необходимо.

„Тези редки тромбоцитни инциденти, за които се смята, че имат общо с ваксината, не са типичните тромбози. При т.нар. типични тромбози знаем, че е проявяват при жени, които имат по-заседнал начин на живот, които пушат, които пият контрацептиви. Респективно, за да разбере дали някой е предразположен към тромбози, трябва да се съобрази с тези неща, да разбере има ли наследствена обремененост. Едва след това, ако все още се притеснява, преди ваксина трябва да се консултира с личен лекар, с кардиолог, със съдов хирург“, коментира епидемиологът.

Д-р Бацелова е ангажирана с ваксинацията в УМБАЛ „Св. Георги“. По този повод обясни, че процесът се движи много добре в болницата, а желаещите да се имунизират срещу ковид се увеличават

„Непрекъснато получаваме обаждания от пациенти, които искат да се ваксинират. Вчера сме имунизирали 100 души. Колеги от болницата, които по една или друга причина не се имунизираха през декември и януари, го правят сега. Студентите по медицина също искат да се ваксинират, защото искат следващата академична година да започне по-спокойно“, коментира д-р Христиана Бацелова.

По отношение на третата вълна д-р Бацелова очаква със затоплянето на времето случаите да намаляват. Изрази обаче притеснение, че след отварянето на нощните заведения това няма да се задържи като тенденция. „Такъв тип затворени помещения, където се събират много хора, говорят на висок глас заради музиката, а това отделя страшно много аерозол във въздуха, знаем, че ковид се предава по въздушно-капков път, дистанцията е невъзможна. Всичко това е опасно и предпочитам да останат затворени. Ако са отворени, аз лично съветвам хората да не ходят, това, че нещо е отворено, не означава, че е безопасно“, допълни тя.

Специалистът епидемиолог изрази опасения и около абитуриентските балове. Ако са в класическия си вид, те също ще доведат до повече заразени.

Още

Няма да спират АстраЗенека, но с едно наум при жени под 60
AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...