Quantcast
Новини Пловдив » България » Парламентът наложи мораториум върху сделки и назначения
България Важно Политика

Парламентът наложи мораториум върху сделки и назначения

Народното събрание
Народното събрание

Парламентът наложи мораториум върху възлагането на концесии, включително и определянето на концесионни възнаграждения, поемане и предоставяне на държавни заеми и др. Депутатите забраниха на държавните органи и да извършват разпоредителни сделки с недвижимо имущество, включително и на държавните болници.  „За” проекта на решение гласуваха 151 народни представители.

Депутатите разгледаха два сходни проекта на решения за налагане на мораториум – единия на Корнелия Нинова, другия – на Мая Манолова. Впоследствие проектите бяха обединени от Правната комисия. Текстът на общия проект на решение също беше редактиран в пленарната зала.

От трибуната се чуха спорове, викове, имаше и аплодисменти. Първият сблъсък се очерта между лидера на БСП Корнелия Нинова и Йордан Цонев от ДПС, предаде Нова. В хода на дебата се повдигна и важният въпрос коя партия ще успее да предложи, но и да излъчи нов кабинет.

Съмненията, че проектът на решение за налагане на мораториум може да бъде атакуван пред Конституционния съд, предизвикаха скандал.

„След парламентарните избори кабинетът „Борисов 3” в оставка наистина ударно пристъпи и към раздаване на концесии”, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Трябва да сме особено внимателни, когато въвеждаме мораториум с решения на Народното събрание, защото Конституционният съд е поставил много ясни изисквания”, каза Атанас Славов от „Да, България”.

„Онзи ден с мен се проведе арогантен и нахален разговор: „Оттегли това предложение, ще те подкрепим след една седмица, защото има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове” – цитирам Йордан Цонев. Кой си ти, че ще казваш какво ще прави БСП”, попита Корнелия Нинова.

„Не съм произнасял такива думи. Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Корнелия Нинов”, отвърна Йордан Цонев от ДПС.

Покрай мораториума се стигна и до темата за мандата и съставянето на ново правителство.

„Ние от „Има такъв народ” ще подкрепим така наложения мораториум. Някои колеги умират да останат в този парламент на всяка цена, каквато и да е тя – дали ще има служебен кабинет, дали ние върнем мандата или ще направим правителство, ще видите съвсем скоро”, каза Тошко Йорданов.

„Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно и това е ясно на всички в тази зала. Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се правят, вие трябва да направите правителство”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

„Не можете да ни шамарите от трибуната, без значение дали го правите с думи или буквално. Знам, че ви се иска, но не е това начинът. Кризата я причинихте вие”, каза Николай Хаджигенов.

Още

Приеха мораториум върху решенията за концесии и назначения

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...