Quantcast
Новини Пловдив » България » Депутатите обсъждат промени в Изборния кодекс
България Важно Политика

Депутатите обсъждат промени в Изборния кодекс

45-ото народно събрание
45-ото народно събрание

Депутатите ще разгледат днес на първо четене промените в Изборния кодекс. В Народното събрание са внесени общо 6 нови законопроекта. В Правната комисия обаче бяха одобрени само идеите на „Има такъв народ”.

Те включват предложения за въвеждане на гласуване по пощата, изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение и отмяна на ограничението за секциите в чужбина.

И у нас, и в чужбина ще може да се гласува с машини и електронно дистанционно.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Предложенията на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са подобни.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура. Предложенията на най-голямата парламентарна група за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система предвиждаха изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предложиха районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според „Има такъв народ“ обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

Депутатите ще разгледат и предложението на „Има такъв народ” за намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лв./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...