Quantcast
Новини Пловдив » Случка на деня » Започна 7-ият национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив
Случка на деня

Започна 7-ият национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

Николай Томов и Пламен Панов
Николай Томов и Пламен Панов

Днес беше дадено началото на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 7-и път. В него участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство  беше открит от директора на НГСЕИ Пловдив Николай Томов и зам.-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„Изключително съм щастлив, че за втора поредна година откривам този конкурс, който има за цел да поощри таланта на учениците от училищата по изкуства в областта на актьорското майсторство. Той има вече 7 издания благодарение на Министерство на културата, което осигурява стипендиите. Това е ясен и категоричен знак за целенасочената държавна политика за подпомагане на талантливи ученици в областта на изкуствата. Щастлив съм, че мога да споделя, че такава е и политиката на община Пловдив. Освен инструментите, които използваме за осъществяването на един богат и разнообразен културен календар, имаме възможност да подпомагаме и техните изяви в чужбина, като поемаме разходите за пътуване. Пожелавам от сърце успех на всички участници, много вдъхновение и настроение по време на конкурса“, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Директорът на НГСЕИ в Пловдив Николай Томов поздрави участниците и техните преподаватели с добре дошли и представи членовете на авторитетното жури, което ще извърши оценяването тази година. Председател е Христина Арсенова – Андреева – директор на Кукления театър в Бургас. Членове са талантливия актьор от Драматичен театър Пловдив Троян Гогов и д-р Таня Жоакимсман  – преподавател в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.

Тази година в конкурса участват ученици от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в Плевен , НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ Бургас, , НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. За стипендиите се борят общо 37 ученици, които ще представят монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза, а в извънконкурсната програма участват четирима възпитаници на НГСЕИ.

В 11 часа утре ще бъдат обявени победителите и ще се състои награждаването.

Изданието на конкурса тази година се посвещава на 45-ата годишнина от създаването на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Тя е открита през есента на 1975 година като Средно специално художествено училище за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър. Заради противоепидемичната обстановка и мерките срещу световната пандемия от COVID-19 част от събитията, посветени на юбилея, бяха отложени за тази година.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...