Quantcast
Новини Пловдив » България » Приеха на първо четене промените в Изборния кодекс на ИТН
България Важно Политика

Приеха на първо четене промените в Изборния кодекс на ИТН

Народното събрание
Народното събрание

Депутатите приеха на първо четене законопроекта на „Има такъв народ“ за промени в Изборния кодекс. Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ – СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване „за“ законопроекта гласуваха 210 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“. Трифонов не участва в гласуването.

Предлаганите промени в този законопроект в синтезиран вид са: гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година; възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, но при определени условия; създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

Мнозинство не подкрепи законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система, съобщи БНТ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...