Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Арменците в Пловдив почитат 106 години от геноцида с акция за кръводаряване
Градът Пловдив

Арменците в Пловдив почитат 106 години от геноцида с акция за кръводаряване

Арменската църква в Пловдив
Арменската църква в Пловдив

С акция под надслов „Дарена кръв за пролята кръв“, литургия в храма „Сурп Кеворк“ и авто-мото шествие  арменската общност в Пловдив ще почете паметта на жертвите на арменския геноцид.

Аакцията за кръводаряване стартира в 10 часа на площад „Стефан Стамболов” – пред сградата на Община Пловдив, и ще продължи до 15 часа.

„През 1915 година в Османската империя беше пролята кръвта на повече от 1,5 милиона невинни арменци в първия геноцид за 20-и век. Нека дарим кръвта си в тяхна памет и спасим днес поне един човешки живот“, призовават организаторите.

В 10,30 часа в  арменската църква “Сурп Кеворк” ще бъде отслужена литургия. След службата пред паметника „Хачкар“  ще бъде почетена паметта на жертвите.

В 15 часа ще тръгне авто-мото шествие от паркинга на магазин „Билла” на бул. „ Шести Септември” № 221. Крайна точка е арменският гробищен парк. Час по-късно ще бъде поднесен венец пред паметника в памет на жертвите от геноцида.

На 24 и 25 Април всички желаещи могат да поставят своите цветя пред паметника в арменския гробищен парк или пред „Хачкар“-а в двора на арменската църква „Сурп Кеворк”.

Организаторите призовават всички, желаещи да се включат в акцията за кръводаряване, които разполагат с медицински документи, касаещи преболедуване от коронавирус, да ги носят. По преценка на медицинския персонал може да бъде извлечена и реконвалесцентна плазма.

Желаещите да дарят кръв, които вече имат поставена ваксина на Moderna или Pfizer-BioNTech, трябва да знаят, че трябва са минали поне 6 дни от игла, независимо дали е първа или втора доза.  Ако е поставена ваксина на AstraZeneca, трябва да са минали поне 28 дни от игла, независимо дали е първа или втора доза./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...