Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Кауза Пловдив: Нека почетем невинните жертви на арменския геноцид
Общество Пловдив

Кауза Пловдив: Нека почетем невинните жертви на арменския геноцид

Кауза Пловдив

Международният ден в памет на жертвите на Арменския геноцид се отбелязва днес, когато се навършват и 106 г. от него. По този повод партия „Кауза Пловдив“ публикуваха декларация в памет на всички невинни жертви.

Ето пълния текст на декларацията:

Всяка година на 24 април арменците по цял свят отбелязват един от най-тежките и трагични периоди в своята история.

Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е геноцид, извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това. Той се характеризира с масови кланета и насилствена депортация на над 1 000 0000 арменци, извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1922 година. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това – в края на XIX век, като жертвите през този период са около 300 000 души.

България е една от държавите, спасила от смърт хиляди арменци. За тях тя става втора родина, втори дом. Тя им даде възможност за достоен живот наравно с всички останали, а българският народ ги прие като братя по съдба.

Това ние никога няма да забравим! През 1923 година правителството на Александър Стамболийски им дава българско гражданство.

Извършеното през 1915 година масово унищожение на арменците в Турция е типичен пример за “геноцид”, определен от Общото събрание на ООН като най-тежкото престъпление срещу Човечеството. Стотици категорични и неопровержими исторически факти, доказателства и автентични документи свидетелстват за това престъпление и много страни по света признаха този факт и го заклеймиха като “геноцид над арменския народ”. Европейският парламент е гласувал няколко резолюции, осъждащи геноцида над арменците, а някои държави дори приеха законодателни санкции срещу отричането му!

Нашият парламент също призна масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година и обяви 24 април за Ден на възпоминание на неговите жертви.

От 2007 година 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид. Това се приема категорично и от повечето историци и изследователи.

В името на справедливостта и човечността Ви призоваваме днес да почетем всички невинни жертви на арменския народ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...