Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Пловдивските адвокати с остра позиция срещу квалификации на Борисов
Мнения Пловдив

Пловдивските адвокати с остра позиция срещу квалификации на Борисов

Председателят на Адвокатската колегия - Пловдив, Иван Демерджиев
Председателят на Адвокатската колегия - Пловдив, Иван Демерджиев

Адвокатска колегия в Пловдив остро разкритикува квалификации на премиерът в оставка Бойко Борисов по отношение на адвокатите.

Конкретните думи, които възмутиха адвокатите, са „адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1“, казани от Борисов.

Юристите изпратиха своя позиция:

Недопустимо е да се внушава и поддържа от лица, заемащи политически и държавни длъжности, отъждествяване на упражняващите адвокатска професия с техните клиенти. Подобен подход противоречи на разбирането за ролята на адвоката, залегнало в Правото на Европейския съюз, Конституцията на Република България и действащата в страната нормативна уредба. В множество позиции на Съвета на адвокатските дружества в Европа и останалите международни организации на адвокатите се приема, че адвокатът не може да бъде отъждествяван със своя клиент и по този начин да се засяга неговата независимост при упражняването на професията. Подобен подход подкопава устоите на правовата държава.

Призоваваме Висшия адвокатски съвет да взима незабавни и категорични позиции при подобни прояви и опити за дискредитиране на адвокатската професия, които пряко засягат достойнството на колегите и авторитета на адвокатурата в обществото.

Същевременно изразяваме недоумение от решението, залегнало в Правилника на 45-тото Народно събрание и прието с гласовете на определени политически сили, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да бъдат викани и изслушвани в правната комисия на Народното събрание на всеки три месеца. Подобно решение съставлява груба и недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.
Приветстваме идеята за по-голяма отчетност на главния прокурор пред българския народ посредством изслушването му в Народното събрание, но не можем да разберем и приемем опита да бъдат смесени функциите и задълженията на главния прокурор с тези на председателите на двете върховни съдилища. Подобно разрешение е в разрез с основополагащия за конституционното право принцип за разделение на властите.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...