Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съдът в Пазарджик запорира сметка в Португалия заради фишинг измама
Важно Крими Пазарджик Регион Съд и Прокуратура

Съдът в Пазарджик запорира сметка в Португалия заради фишинг измама

Окръжният съд в Пазарджик е наложил запор на банкова сметка в Португалия. Обезпечителната мярка е наложена по искане на Окръжна прокуратура Пазарджик и е във връзка с разследване на фишинг измама, извършена спрямо български гражданин, съобщават от държавното обвинение.

По досъдебното производство за фишинг измамата е установено, че представител на фирма със седалище в пазарджишкото село Драгиново се свързал с немско дружество, като се договорили за закупуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма, трябвало да бъде доставена в България.

На 3 септември 2020 г., от чуждата фирма изпратили мейл на българската, в която посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на мейл адреса на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че  банковата сметка в Германия е „хакната“ и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия. От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия.

Подаден е сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Активните действия по разследването продължават. Установен е титулярят на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.

Още

Разкриха схема за пране на пари чрез фишинг измами, източени са 1,2 млн. долара и 200 000 евро

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...