Quantcast
Новини Пловдив » България » Борисов извика вкъщи министри, дават отчет (ВИДЕО)
COVID-19 Бизнес под карантина България Политика

Борисов извика вкъщи министри, дават отчет (ВИДЕО)

Борисов събра вкъщи министри в оставка
Борисов събра вкъщи министри в оставка

Премиерът в оставка Бойко Борисов събра част от министрите в дома си навръх Цветница. Борисов поздрави всички с празника и даде думата на здравния министър в оставка проф. Ангелов, за да изслуша отчета му.

При него са и Даниел Митов, както и Красен Кралев и Красимир Вълчев.

„От началото на пандемията сме осигурили близо 1 150 000 000 лв., което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи”, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Вървим изключително добре като темп на ваксинацията. Перник, Плевен, София-град имат над 25 000 ваксинирани на 100 000 души население. Наблюдава се наваксване на ваксинираните. Преди 2 дни имахме рекорд.

По отношение на ваксините, които ще дойдат в страната – искам да благодаря и на вас. Успяхме да получим най-голям процент ваксини от извънредните доставки, 5,5 млн. ваксини ще получим за второто тримесечие.

Постигаме изключително добри резултати. 10,7% от тестовете са положителни за последното денонощие“, посочи той.

„Това, че успяхме да осигурим над 5,5 млн. ваксини не е само наше постижение. Още веднъж искам да благодаря на ЕК, на големите държави членки, които се отказаха от част от своите дози“, уточни Борисов.

„Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда.

Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини“, каза Борисов. Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни още премиерът.

„Това за големи средства от българския данъкоплатец за борбата с пандемията. Сега продължаваме много добре да управляваме и мерките и затова мисля, че сега може вече и в спорта да се върнат хората в залите и стадионите“, каза още той.

„Предлагаме от 10 май още 2 класа да се върнат в училище – 6 и 11 клас. 12 клас приключват учежната година присъствено в средата на месец май. Смятаме, че на този етап това е разумното и оправданото”, заяви от своя страна просветният министър в оставка Красимир Вълчев.

„Ние си го премълчаваме, но България се справя сама и се справя успешно“, каза здравният министър в оставка. По думите му, благодарение на мерките, третата вълна почти не се е усетила у нас. „Денонощно следяхме и управлявахме процеса. Управлявахме кризата изключително професионално и взимахме решенията на 12 часа“, отчете проф. Ангелов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...