Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гърция удължи до 3 май всички ограничения за влизащите в страната
COVID-19 Балкани Важно Здраве Посоки Свят

Гърция удължи до 3 май всички ограничения за влизащите в страната

За райони като Северна Гърция, които са най-тежко засегнати от вируса, се очаква мерките да останат в сила до края на декември.
Снимката е илюстративна

Гърция удължи всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 6.00 часа на 3 май, съобщи Министерството на външните ни работи.
При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция.
По информация на българското посолство, изискването за PCR тест ще важи и за деца над петгодишна възраст. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти, по своя преценка, могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).
Всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания.
Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

От МВнР припомнят, че от 19 април гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна седемдневна карантина за гражданите на държави – членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Разпоредбите важат и за други страни.

Отпадането на карантината е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация зсрещу коронавирус, направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...