Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Дядо Николай: Само шоу и веселие в живота води до тежък махмурлук
Култура Мнения Пловдив Православен календар Празникът

Дядо Николай: Само шоу и веселие в живота води до тежък махмурлук

Митрополит Николай
Митрополит Николай

+ ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ   НИКОЛАЙ


Ако гледаме на живота само като шоу ще ни сполети тежък махмурлук, защото веселието не е синоним на радост и смехът бързо се превръща в сълзи. Постоянната нужда от веселие води до душевна пустота и скръб.
Това предупреди в словото си на Цветница днес пловдивският митрополит Николай по време на Архиерейска света Литургия в храма „Света Марина“.


Мнозина в нашия живот считат, че веселието е синоним на радост, че колкото повече веселие има, толкова животът е по-щастлив. Ние много добре знаем колко бързо смехът се сменя със сълзи, колко бързо веселието завършва с лош махмурлук, в прекия и преносен смисъл на думата, колко бързо на мястото на веселието идват скръб, пустота и пустота и неудовлетвореност. Нашите съвременници добре са почувставли, че след смехът и веселието много често настъпва скверно състояние на душата. Затова хората се привързват към постоянен някакъв източник на веселие като към допинг, за да съкратят времето на скърбите, а то не се съкращава.

Достатъчно е да погледнем телевизионните програми – кога такъв процент от предаванията е бил посветен на веселието, на шоуто. Впечатлението е такова, че хората с нищо друго не се занимават, а само да се веселят и забавляват

Тази потребност за веселие, за шоу свидетелства за нещо много тежко и много опасно, което става в душите ни. Човек, който има вътрешна радост, не се нуждае постоянно от някакво външно забавление и шоу. Тези мои думи не следва да се разбират, че въобще не е нужно никакво човешко веселие. Винаги е имало празници, както светски, така и църковни, и добри приятелски трапези. Но ако човек постоянно се нуждае от поводи за веселие, това свидетелства за духовна пустота и вътрешни скърби“, предупреди дядо Николай.

Той даде пример как вярващите да се радват: „Радвайте се не така, както днес ние се радваме и веселим, прилепени към телевизионите екрани. А как тогава да се радваме?

Не шоуто, а Христос е източникът на истинската радост, той е източникът на истинското веселие, преминаващо във вечния живот. Без Христос такъв източник не съществува

Ако живеем с Христос, в нашият живот ще дойде радостта като най-голяма ценност, като показател на голям и силен вътрешен духовен живот на човека.
Неслучайно св. Андрей Критски е казал вместо върбови клонки, да връчим на Господа своите добродетели. На този ден не трябва само да размахваме върбови клонки, а да открием своя разум и сърце за Христос. Тогава Христовият мир ще запази сърцата и мислите ни.

Целият свят, цялото човечество, не само тогава, а и днес жителите на България и света очакват скорошни политически и социални преобразувания. Но Христос пролива сълзи пред вратите на Йерусалим – той плаче не само за тогавашните жители, а за всички човеци, и за нас българите. Плаче, защото предвижда абсолютно всичко. Той плаче заради грехопадението на нашите прародители Адам и Ева, заради предателството на Юда, затова че някои от учениците му не го разбраха, но той плаче и за всички наши грехове до свършека на света, предвиждайки резултата от всичко това. Предвиждайки идващи разпри и войни, болести и пандемии, страдания, смърт телесна и духовна, всичко това, като резултат от обръщането на човечеството само и единствено към земното.

Господ плаче за нашето вкаменяло безчувствие, за нашето нежелание да приемем неговото слово. Страшно е да преживееш живота си и да не узнаеш времето, когато твоето сърце е бил посетено от Господа.

Ако се вгледаме в живота си, ще изнамерим множество моменти, в които Господ е бил много близо до нас. Това се е забравило и Христовата светлина е била заглушавана от нашите страсти и грехове, носещи в душите тъмнината и унинието, безпокойството.
Ако не ние не чувстваме Господа, трябва да разбудим душата си чрез покаяния и изповед. Трябва да бъдем чувствителни към нашата съвест, да полагаме всички старания да живеем според Христовите заповеди, призова митрополит Николай.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...