Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Славчо Атанасов: Борисов забрави, че е смъртен! По-лошо, още се мисли за равен на Бог
Важно Интервю Мнения Политика

Славчо Атанасов: Борисов забрави, че е смъртен! По-лошо, още се мисли за равен на Бог

Славчо Атанасов
Славчо Атанасов
  • Идеята на ГЕРБ е всички да се отвратят, и на новите избори до урните да отиде само твърдото ядро на партията им, за да спечелят
  • Борисов иска да каже на Слави: Сега видя ли кой е по-големият мъжкар. Тук политиката е на втори план, на първи е личното его
  • В началото на юли отиваме на нови парламентарни избори

Славчо Атанасов остана на скамейката на последните парламентарни избори, след като 26 пъти беше влизал в битка доверието на избирателите. Бившият кмет на Пловдив обяви още в края на януари, че смята да си почине и предсказа краха на патриотичните формации (към които се числи) на 4 април, след като се разбра, че те няма да се явят обединени.

Отстрани нещата се виждат по-ясно, отколкото когато си във вихъра на събитията. Какво видя Славчо Атанасов в първите дни на парламента и какво прогнозира, от гледна точка на 29-годишния си опит в политиката?

 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-н Атанасов, Слави Трифонов обяви, че ще върне мандата на секундата. Какво следва?

– Ясно е, че предстоят предсрочни избори, и то до два-три месеца. Предишната ми прогноза беше, че ще са в началото на септември, но вероятно ще са по-рано – началото на юли.

– Сега президентът трябва да връчи мандат на следващата политическа сила, този път по избор.

– Категорично нищо няма да излезе от това. Възелът е толкова затегнат, че единственото решение е да бъде разсечен. Това ще стане само чрез нови избори. Партиите на протеста няма да се оставят да бъдат зависими от други политически сили. Трите партии имат 92 депутати. Те не стигат за мнозинство. Какво, нима ще оставят бъдещето на кабинета да зависи от ГЕРБ, БСП и ДПС? Това е абсурдно, защото тези партии всеки момент могат да свалят този хипотетичен кабинет. А с ГЕРБ никой не иска да работи.

– И все пак ГЕРБ бързо състави проект за кабинет с нов премиер. Защо не му дадоха шанс?

– Това беше старото правителство на Борисов, две трети от хората в списъка на Даниел Митов бяха същите.

– Да, но двама от номинираните са били доста близки със Слави Трифонов. Това какъв знак е? Заговори се, че Борисов се шегува със Слави?

– Да, музикантът Калин Вельов и сценаристът Любен Дилов-син са работили години със Слави. Според мен нещата отиват на лична основа и сега Борисов си го връща лично. Слави и Бойко са доста силни и чепати характери и Борисов иска да му каже: Сега видя ли кой е по-големият мъжкар. Тук политиката е на втори план, на първи е личното его.

– До това ли се свежда вече полиптиката – кой е по-голям мъжкар и на кого егото е по-голямо?

– В исторически план много често политиката се е свеждала до междуличностни отношения. Още преди Римската империя, в древността. Троянската война е започнала заради една жена, пък била тя и хубава. Хиляди са примерите. Дори и в нашата история имаме ярки примери. Личните отношения между Петко Каравелов и Драган Цанков разцепват мощната Либерална партия и позволяват на Батенберг да въведе режима на пълномощията и да суспендира Търновската конституция. Лични са отношенията между Фердиданд и Стефан Стамболов. Между Каравелов и Стамболов. Знаем какво се случва по-късно.
Така че тук няма нещо ново като явление в българската история и политика. В случая целта на Борисов е да нанесе удар по Слави. Ясно е, че и Вельов и Дилов не стават за министри. Моите уважения към тях, много умни и интелигентни мъже. Но за министър се изисква на първо място да е много добър администратор и мениджър. Борисов обаче знаеше предварително, че този кабинет няма да мине, и затова си позволяваше тези послания към Слави Трифонов.
Освен това не ви ли направи впечатление, че номинираният за министър-председател Даниел Митов не представи сам правителството си? Това го направи Бойко Борисов. Тоест от самото начало се вижда кой кара влака. Редно е кандидатът за премиер сам да си представи кабинета, не това да става в къщата на партийния му шеф в Банкя.

– ДПС обявиха, че протягат ръка към партиите на протеста и нищо не искат в замяна?

– Всеки, който се е прегърнал с ДПС, не е видял нищо добро. Участвали са в 4 правителства и резултатите са налице. Така че, повтарям, вървим към нови избори, а партиите на протеста най-вероятно ще си вдигнат резултата, те в момента имат много силна инерция.

– А ГЕРБ?

– В най-добрия вариант ГЕРБ ще си запази резултата, но едва ли. Ще паднат още. Народът ясно поиска промяна и то се видя на тези избори. ГЕРБ може все още да са първа политическа сила, но с едва 25%, срещу тях са останалите 75% от населението. Това най-ясно се видя на вота в чужбина. Класически протестен вот, над 180 хил. души гласуваха. Там хората са свободни, не са зависими от конюнктурата у нас. Видя се – в чужбина ГЕРБ са 8%, БСП – 7%. Какво повече да говорим.
На новите избори, вече при един служебен кабинет, нещата ще станат още по-ясни, защото ГЕРБ няма да ги организира, а и „Информационно обслужване“ няма да е под техен контрол и се надяваме, че вотът най-после ще е почтен. Аз съм страдал на три пъти от тези неща – как се организират избори в стила на ГЕРБ. Така че основната задача на този парламент, в краткия му живот, е да промени някои неща в Избирателния кодекс.

– Какви промени?

– Аз съм за 100% машинен вот, защото там манипулациите рязко намаляват. Второ, твърдо съм за камери в избирателните секции. Всеки, който иска, да може да вижда какво се случва в секцията онлайн. Камерата да се постави над масичката с бюлетините и хората да гледат.

– Защо камери в секциите?

– За да няма манипулации. Ще ви дам пример – филмът на Иван Тотев преди години показва методиката на манипулацията. Не се смейте, нищо смешно няма, Тотев си направи филм, а наказателни юристи и прокурори твърдят, че в този филм има шест криминални престъпления. Само че магистратите си затвориха очите по разбираеми причини.

– Как ще коментирате идеята да се гласува по пощата, което ще улесни някои наши сънародници в чужбина?

– Това е добра идея по принцип. Въпросът е кой ще брои гласовете, тоест технологията на броене и изчисляване. Защото малките камъчета обръщат колата на изборите. Това ще е много добър вариант, защото много наши сънародници не успяха да гласуват, въпреки че чакаха по 6-7 часа на опашка.

– Кога очаквате да се състави служебно правителство?

– Член 99 от Конституцията е ясен като слънце. След извъртяването на трите проучвателни мандата всичко отива в ръцете на президента. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Неслучйно президентът още преди изборите е казвал, че има готовност за служебен кабинет. Основното задължение на този служебен кабинет ще е да организира и проведе честни избори.

– Политическите опоненти на президента Румен Радев се опасяват, че при служебно правителство ще има саморазправа с ГЕРБ?

– Защо, кой каквото е правил, трябва да си понесе отговорността. Аз защо не се опасявах, когато си сдавах мандата като кмет навремето? Макар че имах 198 ревизии. За Гинес съм. Но и тогава, и сега си спя спокойно. Като си крал, ще се опасяваш, ако си почтен и си управлявал честно, няма от какво да се притесняваш.

– Добре, задават се нови избори, но ако и тогава изпаднем в такава патова ситуация?

– Според мен партиите на протеста ще имат мнозинство и ще направят правителство.

– Какво е бъдещето на патриотичните формации, към които принадлежите и вие?

– За жалост на последните избори патриотите изпихме горчивата чаша до дъно. Още преди година го казах на лидерите на Обединените патриоти, че не се ли обединим, нищо добро не ни чака. За съжаление прогнозата ми се сбъдна.

– Очаквате ли да си протегнат ръце?

– За съжаление има много натрупани личностни отношения, но за жалост в политиката това е неизбежно. Много от лидерите в патриотичното пространство са тотално изпокарани помежду си, ако това продължи, резултатът ще е също толкова плачевен. Пример е Пловдив, който минаваше за една от крепостите на патриотите, на последните избори резултатът на ВМРО е под 6 хил. гласа, а на НФСБ-Воля – под 4,5 хил. За мен е срамно Мая Манолова да ни бие в Пловдив.

– Да, но вие като част от патриотите бяхте в управлението и обяснявахте, че сте си изпълнили поетите към хората ангажименти. Защо се провалихте на изборите?

– Властта е огромно изпитание и изкушенията са чудовищни. Неслучайно в Рим, когато един политик е постигал голям успех, той е получавал правото на триумф. Тоест влизал е в Рим със златна колесница и е обирал овациите. Но забележете, зад гърба на този управник са поставяли един презрян роб, който му шепнел в ухото: „Memento mori (помни, че си смъртен)“.

– Борисов забрави ли, че е смъртен?

– Естествено, че забрави. И то много отдавна забрави, а по-лошото е, че мисли, че е равен на Бог. Оттам му идат проблемите.

– Но на последните избори май няма политик, достоен за златна колесница?

– Няма, разбира се. Но трудно се събаря власт, окопана 12 години. Аз съм излизал на избори три пъти срещу тях и знам на какво са способни. На последните парламентарни избори беше първата крачка. На следващите избори ще има по-голям напредък и ГЕРБ ще загуби властта.

– Ще ви припомня пак. Вие бяхте част от управляващото мнозинство, шеф на важна парламентарна комисия? Не се ли чувстване виновен за случващото се сега?

– Аз съм бил депутат, излъчен от патриотите. Никога не съм бил депутат на ГЕРБ. Ние влязохме в управлението с ГЕРБ с конкретна програма, а не затова, че много ги обичаме. В общи линии Обединените патриоти си изпълнихме програмата. В същото време платихме цената на тази коалиция.
И в личен план винаги съм имал собствено мнение и съм го изразявал публично от трибуната на парламента, което невинаги е съвпадало с позициите на ГЕРБ, а също и на собствената ми парламентарна група. Типичен пример е решението за самолетите. Аз твърдо гласувах срещу сделката за Ф-16.

– Защо, модернизира се армията с натовско въоръжение?

– Аз съм бивш военен. Вярна е максимата, че който не храни собствената си армия, ще храни чужда. Но самолетът е атакуващо оръжие. Какво стана, платихме 3 млрд. за 8 самолета, които още са на хартия и не се знае кога ще дойдат. И какво ще атакуваме с тези самолети? Истанбул, Атина, Белград или Букурещ?! Турция има на въоръжение 600 такива самолета, а ние ще имаме 8. Гърция има над 240 подобни. Сърбите получиха подарък от руснаците супермодерни многоцелеви изтребители СУ-25, а също и МиГ-29. Румънците също са в пъти по-голяма от нашата авиация. За какво ни са тези 8 самолета?!
Една държава с малко пари, каквато е нашата, трябва да съсредоточи усилията си в добрата противовъздушна отбрана, а не в закупуването на самолети. Аз съм за модернизацията на Българската армия, но трябваше да купим ракети за ПВО.

– Казахте преди изборите, че имате нужда от дълга почивка. Сега, като виждате какво се случва в парламента, още ли искате да си почивате?

– Вече наблюдавам нещата отстрани. Отвън събитията се виждат много по-ясно и изчистено. Виждам типични грешки за самозабравили се политици.

– Много е рано, още нямат месец от сформирането на парламента и вече „самозабравили се“?

– Говоря за партиите от т. нар. „статукво“. Отново се вижда арогантност и самовлюбеност и усет за непогрешимост. В същото време виждам, че новите партии също правят грешка след грешка, като се вързват на номерата на статуквото. Хващат се на тактиката на ГЕРБ, чиято цел е да дестабилизира парламента и въобще държавата.

– Да, но реплики от рода на „Джипко Бибитков“, не са ли също изява на слаба и лоша политическа култура?

– Това казвам и аз, хващат им се на въдицата. ГЕРБ в момента създава хаос и печели време. Целта на целия този цирк е хората да се отвратят и от т. нар. партии на протеста и да си кажат: „И тия са като ония.“ Знаеш, че е важно срещу кого се бориш, дори и в политиката.

Когато се бориш с едно прасе, ти също рискуваш да се окаляш като прасе. Това става в момента в парламента с партиите на протеста

И всичко е заради липса на политически опит. Вярно е, че има сред тях и опитни политици, но те също им се връзват на постоянното дразнене, подмятане. Идеята на ГЕРБ е всички да се отвратят и на новите избори до урните да отиде само твърдото ядро на партията им, за да спечелят.

– Но някои биха казали, че това е деморацията. В английския парламент също си подмятат, дюдюкат, тропат?

– Не е така. Много добре познавам английската политическа система. Там тропат, дюдюкат, викат, но няма персонални обиди. Там атакуват позицията на опонента. Препоръчвам на вашите читатели, а и на настоящите парламентаристи да прочетат „Пръв между равни“ на Джефри Арчър, там всичко е описано.

– Не отговорихте дали още смятате да си почивате, или ще се включите в активната политика?

– Ще ви отговоря като Хераклит. На него му задават същия въпрос, след като се оттегля. Да не забравяме, че аз съм от 29 години в политиката и също съм уморен от нея. Хераклит отговаря: „Всичко тече и нищо не остава непроменено.“ После той добавя „Особено в политиката“./ПловдивПрес

Още

Его, по-голямо от Борисовото? Вече е факт

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...