Новини от Пловдив » България » България » Владимир Маринов, зам.-председател на АБВ: България има нужда повече от всякога от политически диалог
България Важно Интервю Мнения Политика

Владимир Маринов, зам.-председател на АБВ: България има нужда повече от всякога от политически диалог

Владимир Маринов
Владимир Маринов

Владимир Маринов е зам.-председател на политическа партия АБВ. Той е магистър по мениджмънт. От началото на настоящия мандат на местната власт е зам.-кмет на Община „Родопи“.

– Г-н Маринов, а сега накъде? Очаквано беше връщането на мандата от втората политическа сила – „Има такъв народ” на Слави Трифонов. От вчера се чуват всякакви коментари, включително и самият Трифонов наруши мълчанието си с изявление във ФБ. Но не беше ли редно поне да видим какво предлага той на избирателите си – министри, експерти? Всъщност логиката на изборния резултат не беше ли именно Трифонов да поеме отговорност?

– Ще започна оттам, където г-н Трифонов завърши – как накъде? Към предсрочни избори. Знаете ли? Още при обявяване на изборните резултати ние от АБВ ясно казахме, че този парламент няма какво да предложи. Дори и да беше направен опит за съставяне на правителство от ИТН, то там ясно щяха да прозират корпоративни интереси и зависимости. Мисля, че г-н Станислав Трифонов ясно показа това си опасение и естественото решение беше да заяви категорично, че ще върне мандата на президента. В крайна сметка има Конституция и ясна процедура. Нищо не се е случило – просто вървим по нея. Иначе, що се касае до отговорността, то ми се струва, че в последните години бяха разрушени устоите на правовата, справедливата държава. Хората загубиха всякакво доверие в политическия елит и системата като цяло. Затова считам, че няма как да бъде поета и отговорност – просто липсва доверие и в двете посоки. Иначе: Да, ИТН са поредното явление в политическия живот на страната ни. Само времето ще покаже дали като такова е успешно, или не. Засега не сме чули нищо конкретно.

– Имате ли сценарий за третия мандат? Трифонов отказа да прави правителство, защото не иска подкрепата на другите политически сили, изключвам ГЕРБ. Но може ли да подкрепи правителство, съставено от т. нар. партии на протеста?

– Не, не мисля. ИТН по-скоро няма да подкрепят никакво правителство в рамките на този парламент. Разбира се, логичното е г-н Радев да връчи третия проучвателен мандат на БСП. Не мисля, че ще се експериментира.

– България неведнъж е преживявала криза в политическия си живот от 89-а година насам. Но тази ситуация не обрича ли държавата на тотален хаос?

– За съжаление е така. Институциите на практика спряха. Това не е добре, но ние всички сме наясно, че така повече не може. Ако е нужно, държавата ще премине и през това. Защото нещата в последните години ескалираха достатъчно. Имаме нужда от силна и работеща държава. От върховенство на закона. От определяне на основни приоритети, по които ще вървим напред – енергетика, селско стопанство, туризъм. Все отрасли, където можем да получим висока добавена стойност. Потребителското общество, в което ни превърнаха, доведе до тук – апатия и отрицания.

– Все по-упорито се говори за предсрочни избори през юли. Готова ли е ПП АБВ за тях, след като самите вие определихте изборния си резултат на 4 април като „провал”?

– Така е. Ясно и точно казахме – изборите за нас бяха провал. Не успяхме да стигнем до хората с посланията си. За това допринесе и отровената медийна среда. Считам, че АБВ има изключителен потенциал. Можем да предложим на обществото работещи решения и най-вече човешки потенциал, който да може да ги реализира. Започнахме пълен цикъл отчет и избори. Ще се постараем да го приключим максимално бързо, за да сме готови за изборите през юли.

–  Ще търсите ли коалиционно партньорство, ако има нови избори? И мислите ли вече с кого?

– Вижте, ние ясно, даже писмено заявихме желанието си за консолидация в център-лявото политическо пространство далече преди изборите на 04.04.2021 година. За жалост не бяхме чути. И към днешна дата нямаме обяснение на поведението на г-жа Нинова и колегите от БСП. Мълчанието понякога е злато, но все си мисля, че то вече е вредно. На практика лявото пространство в България е тотално обезличено. Отговорност затова носим всички, но тя е най-голяма на „Позитано”. В исторически план такова нещо не се е случвало никога, обществото остана без реална алтернатива на десните формации и популистическите такива. За жалост демагогията и празните, клиширани фрази взеха връх – жалко. Много жалко! Ние сме били и сме за диалог. Майка България има нужда повече от всякога от това. Иначе аз лично не съм оптимист – ще продължим с още от същото.

Пожелавам на всички българи Светли Великденски празници! Да бъдем здрави! Нека има мир и благодат по българската земя! Да бъдем оптимисти!/ПловдивПрес.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...