Quantcast
Новини Пловдив » България » Гласуваме машинно, решиха депутатите
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Гласуваме машинно, решиха депутатите

Машинно гласуване
Машинно гласуване

Въвежда се машинно гласуване, освен в случаите в секции под 300 избиратели, в чужбина и в някакви непредвидени случаи. Това стана ясно по време на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс в Комисията по правни въпроси. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина, които обаче се очаква да нараснат докъм 700, след като отпадната ограниченията за образуване на секции в страните извън ЕС.

Централната избирателна комисия, Информационно обслужване и „Сиела Норма“ си прехвърляха топката за проблема с машините за гласуване във Велико Търново по време на парламентарните избори.

В Комисията по правни въпроси от „Сиела Норма“ заявиха, че нямало човешка намеса при работата с машините във Велико Търново. Проблемът не е в „Сиела Норма“ и не е софтуерен, увериха от фирмата. От фирмата могат да осигурят достатъчно машини за изцяло машинно гласуване до края на октомври, иначе за предстоящите месеци до юни биха могли да дадат 1 500 – 1600.

От Информационно обслужване пък настояха ЦИК да каже какъв е бил проблемът с машините за гласуване.

Председателят на ЦИК Александър Андреев заяви пред народните представители, че не би могъл да каже в момента от коя партия е председателят на РИК-Велико Търново. Нашият правен анализ ще разгледа подробно въпроса, увери той. Андреев посочи, че в рамките на няколко страници ЦИК дават отговор за машинното гласуване. В рамките на няколко точки ние сме се опитали да дадем отговор и да поставим съществените въпроси, които възникват при осигуряването на машинното гласуване в страната и извън нея. ЦИК счита, че не е целесъобразно въвеждането на машинно гласуване в избирателните секции извън страната. В крайна сметка беше прието в чужбина да се гласува с машини само в секциите с над 300 избиратели.

За гласуването с машини в страната стоят два въпроса – първият е, че ЦИК няма необходимия административен капацитет, за да може да осигури самостоятелно всички логистични въпроси за машините за гласуване. Ако машинното гласуване бъде въведено изцяло, ще бъде необходимо да се извършена обществена поръчка за доставката на машините, защото сегашната бройка нямало да бъде достатъчна. От предвидени 9 398 секции за машинно гласуване проблеми е имало само в няколко от тях, а общият брой на избирателите, гласували машинно, е близо 800 000 души.

Възможността да бъдат въвеждани данните в машините и разделянето на протоколите ще позволи по-бързото въвеждане на данните и отчитане резултатите от изборите, каза още Андреев.

Много проблеми има с машините, и то не само на тези избори. Това са проблеми, които няма как да избегнем на предстоящите предсрочни парламентарни избори, посочи Хамид Хамид. В момента нямаме ясна картина можем ли с тези машини да отидем на 100% машинно гласуване, изтъкна депутатът от ДПС.

Може ли да се каже, че ако стане проблем, 50% от бюлетините ще бъдат достатъчни? Не е ли по-добре да дадем възможност на този, който изрично заяви, че иска да гласува с хартиена бюлетина?, запита Хамид. Той е съгласен с предложението за малките секции да се пращат само хартиени бюлетини.

Приема се машинно гласуване, без да има и.възможност за такова, след като стана ясно, че няма възможност да бъдат осигурени машини за всички секции, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той обясни, че депутатите от ГЕРБ-СДС не гласуват, защото се разиграва юридически фарс. Не е възможно в закона да бъдат записани неща, които не могат да бъдат изпълнени и се залагат големи мини пред избирателния процес, предупреди Чолаков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...