Quantcast
Новини Пловдив » България » ИТН настоява за пълен одит на избирателните списъци
България ИЗБОРИ 2021 Политика

ИТН настоява за пълен одит на избирателните списъци

Ива Митева
Ива Митева

От ИТН настояват за пълен одит на избирателните списъци. Нека да не действаме прибързано, да помислим какво правим, настоя председателят на 45-то Народно събрание Ива Митева по време на парламентарната правна комисия.
Депутатите от Комисията по правни въпроси се скараха за избирателните списъци. Ние трябва да дадем стимул на българските граждани в чужбина да си дадат адреса, настоя Ива Митева.
Недопустимо е в България личната карта да струва 18 лева, а в чужбина да бъде 20 евро, посочи Митева. Няма как да бъдат стимулирани българските гражданин да отидат в посолствата за смяната на личната карта. Трябва да помислим как да помогнем на хората да заявяват своите адреси, за да няма дописвания в изборния ден, настоя тя.
Депутатът от БСП Крум Зарков посочи, че в последните 30 години заради различни съображения не се правили нищо за избирателните списъци. За дописванията не предлагаме нищо друго освен сегашния ред за дописвания, обясни Зарков. За гражданската регистрация е нужна цялостна реформа, но ние нямаме времето и възможността да я осъществим посочи депутатът.
Един от най-големите проблеми е, че ние нямаме точна информация за това колко хора са в чужбина, къде живеят и къде се намират, отчете Крум Зарков. БСП настоя да бъде създаден активният избирателен регистър, който да бъде щадящ и да не затруднява хората.
Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков недоумява защо въпросът за избирателните списъци да бъде извън Избирателния кодекс. По думите му за избирателните списъци е невъзможно човек да няма постоянен адрес. Ако сме толкова несъстоятелни, може да се обърнем в партньорските държави и ще ни направят избирателни списъци за много бързо време, предложи с ирония Радомир Чолаков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...