Quantcast
Новини Пловдив » България » КС обяви за противоконституционни даренията без лимит за партиите
България Важно Политика

КС обяви за противоконституционни даренията без лимит за партиите

Конституционният съд
Конституционният съд

Конституционният съд обяви за противоконституционни законовите разпоредби, които даваха възможност на партиите да получават дарения без лимит от физически и юридически лица, съобщи БНР.

Промяната беше въведена през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2019 година, а съдът беше сезиран от президента Румен Радев.

Промените бяха направени в рамките на спор в 44-ото народно събрание около партийните субсидии. Депутатите първо приеха цената на един глас да стане един лев, а след това въведоха и безлимитното даряване. Впоследствие цената на глас стана 8 лева, но текстът за дарения без ограничение остана.

От решението на Конституционния съд, което е взето единодушно, става ясно, че проблемът е в липсата на таван за даренията и във възможността пари да бъдат дарявани и от фирми с държавно участие.

„Системата на финансиране трябва да гарантира, че всички партии са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции“, смятат конституционните съдии.

Те са категорични, че субсидията е задължение на държавата, а не просто възможност, а определянето на конкретния размер на публичното финансиране е изцяло в компетентността на Народното събрание.

Предстои да се види дали депутатите от 45-ото народно събрание ще предприемат конкретни действия в отговор на решението на КС.

ИТН внесе предложение за намаляване на партийната субсидия на един лев на глас, но текстът не събра подкрепа в правната комисия и не стигна до пленарната зала.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...