Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник
България Важно

Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник

Нено Димов беше арестуван през януари 2020 г.

Специализираната прокуратура приключи разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняваща длъжността кмет на Община Перник, съобщават от държавното обвинение.

В хода на разследването е установено, че между 1 април 2019 и 19 ноември 2019 г. обвиненият за безстопанственост Димов е довел до разпиляване вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“, както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската  дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД.

Установените щети са в размер на 1 025 303 куб. метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Тогавашната временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева е привлечена като обвиняема за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена“, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения и не е издала заповед за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Още

Обявиха бедствено положение в Перник заради водната криза
Арести в Перник заради водната криза, тече акция и в МОСВ
Задържаха министър Нено Димов за 24 часа
От прокуратурата разкриха в какво обвиняват Нено Димов ДОКУМЕНТИ
Нено Димов излиза под домашен арест

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...