Quantcast
Новини Пловдив » България » Райчев: Слави иска втори мач и да бие 3:1, ако не стане – следва програма минимум
Анализи България ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Райчев: Слави иска втори мач и да бие 3:1, ако не стане – следва програма минимум

Андрей Райчев
Андрей Райчев

С вчерашната си заявка, че ще върне мандата, Слави Трифонов направи два хода – първият ход – отказ от участие във властта – е разумен, а вторият е символичен – репликата за шахматистката Антоанета Стефанова, коментира социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на БНТ намеренията на партия „Има такъв народ“ (ИТН) да „върне мандата на секундата“.

Според него по различен начин ГЕРБ и БСП виждат изборите, Трифонов – по друг. При едни свободни избори и с цялата слава на втори, Трифонов се надява да нарасне подкрепата му и едва ли мисли за щети, посочи социологът.

По думите на Райчев идеята на Слави Трифонов е: иска втори мач, тоест ако е завършил наравно или е загубил първия мач с 0:1, иска да бие във втория мач с 3:1. Слави Трифонов играе за програма максимум. Ако това не се потвърди, ще трябва да мине обаче на програмата минимум, изтъкна Райчев.

Според анализатора, ако тези сметки се сбъдват, всеки месец ще има избори. Според него никой няма да разполага с лукса на цялата власт.

Той очаква третия мандат да го получи БСП. Ако някой може да състави нещо, това е госпожа Нинова и ще си вкара страшен автогол, ако състави правителство

Проблемът е, че трябва да мине през национален форум, където ще получи критики и вътрешнопартийни проблеми, смята Райчев.

Според него, когато президентът определя датата за изборите, трябва да се мисли дали са приети всички изборни правила и колко ще е бюджетът. Андрей Райчев не очаква, ако има служебно правителство, то да бъде стабилно или да се запомни с нещо.

Според политолога Румяна Коларова, която също присъства в студиото на БНТ, оттук нататък сме свидетели на една дейност, която ще извършат почти всички партии – да контролират и ограничават щетите

Румяна Коларова
Румяна Коларова

Единствената партия, която ще излезе без щети, е ДПС. Оттук нататък развитието на събитията ще бъде в рамките на пиар терминология, посочи тя.

Според нея малко време ще трябва на хората, за да разберат какви нелепости били изговорени в 45-тия парламент. Слави Трифонов не може да бъде зависим и ще управлява тогава, когато е независим от останалите, посочи Коларова.

Шансът на Слави Трифонов бил да направи кабинет с голямо мнозинство, с което една партия нямало да изнудва всички останали. За него Европа е нещо, което с лека ръка е отхвърлил, действа на сцената, изтъкна Румяна Коларова.

Тя смята, че ясно се върви към предсрочни избори, а малките партии нямало как да поемат отговорност. Коларова е на мнение, че не са толкова важни промените в Изборния кодекс, колкото актуализациите в бюджета. „Когато отидоха в парламента, те го свършиха като кучето на нивата“, коментира тя.

Ако нещо трябва да се гледа внимателно оттук нататък е служебното правителство, каза още Румяна Коларова./ПловдивПрес

Още

Атанас Зафиров, БСП: Трифонов е на път да възпроизведе статуквото

Доц. Антоний Гълъбов пред Plovdiv-Press: Влизаме в спираловидна политическа криза, това е опасен сценарий

Трифонов: Не бягаме от отговорност. Направим ли кабинет, ще сме зависими

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...