Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Внасят Плана за възстановяване в Народното събрание
България Важно

Внасят Плана за възстановяване в Народното събрание

Министерски съвет

Правителството одобри проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и възложи заместник министър-председателя Томислав Дончев да внесе одобрения План за окончателното му приемане от Народното събрание, става ясно от решение на Министерски съвет.

Работата по проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост започна през юли 2020 г., като до момента на Комисията са изпратени два проекта. По първия проект на Плана беше проведена публична консултация и бяха получени над 90 предложения в и извън нейния срок, като допълнително бяха проведени и 6 срещи с представители на социалните партньори и НСОРБ.

След всяко от двете изпращания са проведени срещи с Европейската комисия на различно ниво, като в резултат на направените консултации е постигната висока степен на съгласуваност на документа с европейските партньори.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост България ще получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа за икономическото и социално възстановяване от коронакризата. Определени са 36 реформи и 48 инвестиции, които да възстановят и развият потенциала за растеж на икономиката, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските.

Същевременно Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка.

Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите предвидени разходи. Дигитализацията формира 32% от планираните разходи.

С оглед на времевия хоризонт за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост от особена важност е планираните инвестиции да бъдат реализирани възможно най-бързо. В тази връзка 70% от ресурса следва да бъде ангажиран през 2021 и 2022 г., а останалите 30% – през последната 2023 г.

Още

Правителството приема Плана за възстановяване
Кметовете настояват: Планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...