Quantcast
Новини Пловдив » Без категория » Манол Генов пред Plovdiv-Press: Слави отвори път на ГЕРБ и сателитите му да се върнат на власт
Без категория България Важно ИЗБОРИ 2021 Интервю Мнения

Манол Генов пред Plovdiv-Press: Слави отвори път на ГЕРБ и сателитите му да се върнат на власт

Манол Генов
Манол Генов
  • Като формираме МИР „Чужбина“ даваме ли си сметка на кого отваряме вратата и колко е равнопоставено това „заделяне“ на мандати за задгранично гласуване спрямо хората тук?
  • БСП има варианти, ако президентът ни връчи мандат, в Националният съвет ще решим бързо

Манол ГЕНОВ е роден в Асеновград. Завършил е руска езикова гимназия в Пловдив, а след това ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност руска филология. Има следдипломна квалификация по икономика на международния туризъм и втора магистратура „Организация и управление на бизнеса“. Бил е управител на ВиК в Пловдив, зам.-кмет, общински съветник и лидер на БСП в Асеновград. Генов е член на ИБ и на НС на БСП. Депутат е в 43-то и 44-то и 45-о НС. Владее английски, руски и гръцки език.

Генов беше водач на листата на БСП в 17 МИР, където Столетницата вкара трима депутати. Как вижда нещата отвътре депутатът Генов, който е сред ключовите фигури в БСП. Как ще реагира социалистическата партия, ако президентът връчи мандат за правителство, колко дълъг ще е животът на този парламент и още актуални въпроси в сегашната завързана политическа ситуация. Четете отговорите пред ПловдивПрес


Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-н Генов, каква е оценката ви за работата на 45-ия парламент през първите дни?

– Силно претенциозно е да се правят оценки от няколко работни дни. Но още от нощта след изборите е ясно, че най-вероятно ще остане в историята на парламентаризма като един от парламентите с кратък и бурен живот. А той се очертава да е особено кратък. Всички все още не сме излезли от ситуация на анализи на изборните резултати, в същото време 45-я парламент на страната е в процес на конституиране, а и реално работи. Очевидно е, че работата върви към предсрочни избори. Затова е прибързано за оценки, но всички сме солидарни, че е различен и труден парламент, а дали това е за добро, за такава оценка ни трябва малко време. Но засега извън всякакво съмнение е интересен, бурен, цветен парламент.

И все пак си мисля, че част от оценките за този парламент ще бъдат излъганите надежди за нещо особено ново, преекспонирането на едни резултати като положителни и натоварването на други с негативизъм.

Както виждате има уклон и към несъизмерими с обществения интерес теми в дневния ред с ясното съзнание, че нито ще има правомощия, нито време това да се изпълни. Но актуализацията на бюджета е нещо изключително важно и БСП няма да позволи други, с емоционален подтик теми да бъдат обявени за приоритети. Визирам причините, поради които се провали заседанието в сряда, 28 април.

– Ако президентът връчи третия мандат на БСП, имате ли план за действие?

– Ясен и напълно аргументиран план за действие в тази ситуация май никой няма. Който каже, че има, е пресилено и недостоверно. Но и който като политическа сила заяви, че няма никаква идея какво ще прави като реакция и аргументи за решенията си, също не е искрен. БСП не се различава в този смисъл. Варианти има, кой ще е окончателният, това ще реши Националният съвет вероятно бързо.

Но е повече от ясно, че посоката е една: вървим към предсрочни избори, при това скорошни. И разбира се, ще минем през служебен кабинет

Нещо, от което неистово се страхуваше ГЕРБ. Очевидно има основание. БСП няма как да понесе вината за това положение, защото общите резултати от вота на 4 април са по-важни и по-безкомпромисни от всякакви партийни анализи и оценки. Затова си мисля, че и в решението на БСП, ако получи мандат, а най-вероятно ще го получи, не се съмнявам, няма да има изненада, а ще бъде отговорно и адекватно на общата ситуация.

– Депутатите гласувахте на първо четене промени в Изборния кодекс. По-честен и прозрачен ли ще е вотът, или ще настане по-голям хаос, ако ремонтът на изборните правила мине на второ четене?

– Ще има промени, те ще успеят да минат през пленарна зала на второто четене скоро. Окончателният вариант и на тези промени в изборния кодекс не се знаят. Обществото е добре запознато с това, което е настоявано да се промени.

За съжаление, е очевидно, че тези промени нямат някаква последователна философия, след като вносителят на подкрепения законопроект, партията ИТН, за броени часове внася и оттегля част от идеите си

Отделно от това видяхте каква заигравка стана между ГЕРБ и ИНТ за мажоритарния вот, и още и още обрати ни се поднасят. Предпочитам засега да се въздържа от категорична позиция дали ще настане хаос с новите изменения, най-малкото, защото не ми се иска да го преживяваме. Но имам своите и на колегите си от БСП притеснения.

Например задавам си въпроса: Като формираме МИР „Чужбина“ даваме ли си сметка на кого отваряме вратата и колко е равнопоставено това „заделяне“ на мандати за задгранично гласуване спрямо хората тук?

Никой не може да спести притесненията си и за абсолютно задължителното машинно гласуване как ще реагират всички избиратели, защото за част от възрастните хора това е риск за объркване, други пък реагират на задължителното видеонаблюдение, буквално в личен план. Както видяхте има разминаване и в оценките дали ще е по-добре да има и промени в начина, по който да се структурира ЦИК. Така че хаос не знам, но напрежение с нови правила определено ще има.

– При нови парламентарни избори очаквате ли по-добро представяне на БСП? Защо БСП загуби тези избори-грешни послания, лоша кампания или скандалите в партията разколебаха хората да подкрепят столетницата?

– Длъжни сме да имаме очаквания за по-добро представяне на левицата, но още повече сме длъжни да изработим по-добрите резултати. Имаме всички основания цялото общество да вярваме, че тези избори, подготвени от служебно правителство, ще бъдат далеч по-стройно организирани и спокойно и отговорно проведени и приключени. Що се отнася до анализа защо имаме лош резултат, отговори много и никой от тях не претендира да е най-валидният.

Резултатът от този вот е шамар за доста партии, сред тях и БСП, но и за върволица от социологически агенции и политолози и анализатори. Защото нищо от прогнозите и проучванията им не се сбъдна

За сметка на това успяха да демотивират и отчаят не малко хора с умишлени предвещания как се задава четвърти мандат на ГЕРБ, как досегашните патерици на Бойко Борисов едва ли не напират за двуцифрен резултат и пр. и пр. Що се отнася грешките вътре в БСП и напреженията по структури, това не е проблем за отрязване с нож, но и не е нещо, което е толкова страшно, както им се иска на онези, които искат да видят БСП в неспирни раздори и интриги. Знам, че по нашите организации, както и в ръководните органи на БСП на всички нива, вече текат сериозни анализи за причините за слабия окончателен резултат. Макар че в този смисъл, ние в 17 МИР Пловдив-област не можем да се наредим сред губещите, след като имаме спечелени три мандата, точно толкова, колкото и смазващата машина за манипулиране на вота в лицето на ПП ГЕРБ.

– Вие сте политик с голям опит как разчитате сигналите в действията и изявленията на президента след изборите?

– Аз харесвам президента Румен Радев и като политик нямам причини да се съмнявам в последователността на действията му. Това преди и след изборите. Категорично съм на позицията, че той стои достойно, с трезва преценка, държавническо търпение и стратегия за отстояване на всичко онова, което е заявил и обещал на хората – като цел, процедурни правила, позиции. В момента очаквано, но и заслужено президентът Радев е в силна позиция и това не е единствено заради задаващото се служебно правителство. Президентът Радев неслучайно е политикът с трайно най-добър рейтинг, а в ситуацията след изборите подкрепата за него видимо расте и от ляво, и от дясно, и от центъра на политическия спектър. Какъв точно е приносът му в този труден и дори непредвидим процес в момента, оценки за това ще има, но е добре да има и малко отстояние на време.

– Казахте, че вървим към нови избори, но колко време ще изкара 45-ото НС?

– Вървим с бързи крачки. Вероятно е време да повярваме, че в това по принцип няма трагедия. Ние от БСП се опитахме открито и аргументирано да заявим своя подкрепа, с изрични условия, но без реално участие, за партията на Слави Трифонов, но се оказа безпредметно.

В наша позиция заявихме, че този отказ от мандат въобще, както и от подкрепа, още преди да е получен мандат на ИНТ, не е коректен и по своему носи послания, както и рискове ГЕРБ и послушните му сателити да се върнат във властта

Очевидно не сме дорасли до европейските коалиции, които са трудни, но открити, с аргументи, условия, и в тях влизат противоположно стоящи партии и това не причинява сътресения нито в политиката, нито в обществото. Позволихме си твърде фриволно да наричаме всички традиционни партии статукво с презумпцията, че непременно новото е по-отговорно, капацитетно и коректно. А дали е така и кой печели от развихрящия се популизъм? Царе сме да ближем рани и сеем хули след поредните излъгани надежди и заблуди в обещанията на поредните месии. Дали пак ще го преживеем, предстои да разберем.

– Заговори се за нова лява партия около Жан Виденов, заплаха ли ще е тя за БСП?

– Ако трябва да бъда честен, дори не съм чул. Заплахата за БСП може да дойде от самата БСП, от никой друг. Съвременните леви идеи имат толкова много място за развитие, политики и каузи, че има място под слънцето за всеки. Важното е БСП да се държи в кондиция, да се справи със собствениците си кризи на доверие и отношения, за да може да продължи да бъде лидерът в лявото пространство. А дали ще има и други, времето най-добре ще покаже. Аз лично не намирам нито драма, нито страхове, нито особен респект в подобни новини. Нека всеки, който може да работи за обществените каузи на лявомислещите хора и общности, го прави с истинска отдаденост, а оценката за това не я даваме ние, политиците, а хората./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...