Quantcast
Новини Пловдив » България » Разпети петък е, най-тъжният ден в годината
България Важно Култура Празникът

Разпети петък е, най-тъжният ден в годината

Разпети петък е най-тъжният ден за християните
Разпети петък е най-тъжният ден за християните

Разпети петък е днес – денят, в който е разпнат Исус Христос, за да изкупи греховете на човечеството. Разпети петък е най-тъжният ден в годината. На този ден Божият син е бил обиждан, осъден, поругаван и разпнат на кръста. След това той е погребан в каменен саркофаг в пещера, на чиито вход е бил поставен огромен камък и стража.

На този ден в храмовете не се отслужва литургия, а т. нар. Царски часове. Постът на Разпети петък е много строг. Забранява се да се яде и да се пие. Не се и работи на този ден.

На Разпети петък се минава под масата в църквата. Масата, която е поставена в средата на храма, символизира Христовия гроб. Изнася се плащеницата, която символизира плата, в който е било увито тялото на Христос, и се обикаля с нея около храма, с което символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима плащеницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

Всички миряни се покланят пред плащеницата, евангелието и кръста, за да съпреживеят смъртта на Исус Христос. Поклонението пред нея продължава до последните минути преди Възкресение в събота вечер.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...