Quantcast
Новини Пловдив » България » Велика събота е! Православният свят очаква Възкресението
България Важно Култура Православен календар Празникът

Велика събота е! Православният свят очаква Възкресението

Велика събота, яйца

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.
Довечера в полунощ ще настъпи радост за целия православен свят. Всички вярващи ще произнесат думите на надеждата и ще се поздравят с „Христос Воскресе!“, а отговорът е „Воистина воскресе!“.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото „Христос воскресе!“

За разлика от миналата, през тази година ритуалът по взимане на Благодатния огън от Йерусалим вечерта на Велика събота и пренасянето му в София ще се състои, макар и с ограничен брой участници заради коронавируса. Той ще бъде пренесен в България с правителствения самолет „Фалкон“, а начело на делегацията ще бъде Врачанският митрополит Григорий. На летището в София само по двама представители от митрополиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете.

Народната традиция тачи Велика събота като ден на последни приготовления за празника и помен за мъртвите
След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност – след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.

На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.
За втора поредна година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани в условията на ограничения заради пандемията от коронавирус.

Храмовете ще са отворени и в тях ще текат служби, но влизането е при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1.5 м. и да носят маски. Препоръчва се да не се докосват и целуват икони. Свещенослужителите трябва да носят маски, освен по време на служение. Където е възможно, трябва да се осигурят коридори, за да не се срещат влизащите и излизащите.
Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните – да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове./ПловдивПрес

Още

Разпети петък е, най-тъжният ден в годината

Велики четвъртък е, боядисваме яйцата

Велика Сряда е – денят на предателството

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...