Quantcast
Новини Пловдив » България » Говорителят на ЦИК: Ще бъда потресен, ако не ми разрешат да гласувам с хартия
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Говорителят на ЦИК: Ще бъда потресен, ако не ми разрешат да гласувам с хартия

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Няма държава, която да е задължила своите граждани да гласуват само машинно. Това е скандално, а и в противоречие с Конституцията, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в студиото на БНТ, според когото „това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота“.

Аз ще бъда потресен, ако не ми се разреши да гласувам с хартия. Между моя вот и това, което ще се появи накрая, има един софтуер, който аз не познавам, обясни Димитров. Той очаква и омбудсманът да сезира Конституционния съд за това задължение. Очаква и критика от страна на Венецианската комисия.

Според Димитров промените в Изборния кодекс, гласувани в парламента, са плод само на втренченост и обсебеност на партии, които си представят някакъв изборен резултат.

За него не е ясна целта на провеждането на избори по новоприетите от депутатите правила. „Не знам дали ще се правят избори, за да има резултат, или ще се правят избори, за да има хаос“, добави Димитров.

Той подчерта, че резултатите от изборите на 4 април не са били оспорени, а и само една организация е задала един смислен въпрос по отношение на тях – въпросът е от БСП и касае липсващите данни от 120 машини. Той не е отчетен по различни причини, но Димитров каза, че не може да ги обяснява в телевизионно студио, тъй като е въпросът е технически сложен.

Промените в закона вече имат държавен печат обаче и това означава нова ЦИК да прави избори по нови правила. Няма да са леки задачите за тях, посочи Димитров.

Сега президентът Румен Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав./ПловдивПрес

Още

Среднощните промени в Изборния кодекс излизат в Държавен вестник още утре

Почти в полунощ депутатите приеха промените в Изборния кодекс

От ВМРО връчват фес на ИТН заради промените в Изборния кодекс

Проф. Александър Маринов: Нови избори няма да предизвикат по-голям хаос от сегашния

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...