Quantcast
Новини Пловдив » България » НС реши: БСП връща мандата „на секундата“ на 5 май
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

НС реши: БСП връща мандата „на секундата“ на 5 май

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство „на секундата“ връчването му на 5 май от президента Румен Радев.
Това реши Националният съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на „Позитано“ 20. Предложението е било подкрепено със 108 гласа „за“ и 5 „въздържали се“.
Връщане на мандата бе и предложението на Изпълнителното бюро, което внесе за обсъждане в пленума 3 варианта. На 5 май той ще бъде приет от лидерката Корнелия Нинова в качеството й на председател на парламентарната група. Дискусията на пленума обаче се завъртяла около това дали това да се направи бързо или да се изчака 7-дневният срок, предава „24 часа“.
4 г. се борим срещу модела „Борисов“, но на последните избори хората видяха в Слави Трифонов възможност за промяна. На няколко пъти заявихме подкрепа и подадохме ръка, обясни Нинова след заседанието на пленума. И допълни, че трите партии на протеста са показали политическа незрялост и липса на диалог, липса на желание да търсят нещата, които ги събират, а не разделят. В тази ситуация правителство, съставено от БСП, е невъзможно, категорична бе Нинова.
Въпреки това на пленума били обсъждани всички варианти с цел БСП да поеме отговорност и за изведе България от кризата. Тя разказа, че на заседанието са обсъждани 4 варианта:
Първо, партиен кабинет, който обаче няма да събере подкрепа в парламента.
Второ, надпартийно експертно правителство с ясна програма. И започване на консултации с другите три партии, знаейки, че няма да подкрепят, но да се потърси отговорно решение за страната. Този вариант крие рискове обаче такова правителство да бъде подкрепено явно от ГЕРБ и скрито от ДПС, защото би отговаряло на старите им намерения за програмен кабинет. Но това е абсолютно неприемливо за нас, категорична бе Нинова. Не ни харесва да се подлагаме на унижението да внесем правителство, което да бъде гласувано в парламента от ГЕРБ и ДПС, защото никой не давал гаранции, че това няма да се случи, заявила тя пред пленума.
Трето, БСП да вземе мандата, да започне консултации и да даде възможност на парламента да вземе важни решения. Но видяхте, че той е неспособен на това. Приоритетите ни са напълно отхвърлени, обясни Нинова.
Какво можем да правим, ако вземем мандата и тупаме топката, попитала Нинова пред пленума. Тя напомнила, че има решение за това какво трябва да направи БСП в този парламент и отчела точка по точка. Изпълнени били задачите да бъде изпратен Плана за възстановяване и да се приемат промени в Изборния кодекс. Не можело да се направи актуализация на бюджета без МС. БСП предложила социално-икономически мерки за кризата, но другите партии ги отхвърлили. Защо да опитваме пак, като някои от тях не можем да внесем отново в следващите 6 месеца, попитала Нинова. Отчела също, че БСП е подкрепила съдебната реформа на първо четене, но след това другите партии я отложили.
За какво да стоим в този парламент и да тупаме топката, попитала Нинова. Споделила докато БСП държи мандата и си играе на пиар и преговори, продължава да държи Борисов на власт и той щял да управлява, както си знае. Готови ли сте да отговорите на критиката, че тупаме топката, за да дадем още 10 дни живот на правителството на Борисов, попитала Нинова другарите си.
И ако бяхме взели мандата, това нямаше да е честно към гражданите. Най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората. Искам всички българи да са наясно – вземането на мандат и губенето на време в опити, постига само една цел – продължаване на управлението на Борисов, категорична бе Нинова.
Или връщаме мандата и даваме на Румен Радев да управлява държавата със служебно правителство, дала другия вариант Нинова. Тя напомнила, че в парламента Радев обяви, че е готов веднага да предложи служебно правителство.
Надяваме се да излъчи служебно правителство от експерти, които да преведат България през кризата, каза Нинова.
Тя напомни, че БСП никога не се е месила в работата на президента и обясни, че досега не са водени разговори с президента и не е тяхна работа да редят служебния кабинет.
Ако президентът реши да покани в служебния си кабинет хора на БСП, това трябва да става по устава и правилата на партията – чрез решение на Националния съвет, било прието като решение на пленума по предложение на Нинова със 106 гласа „за“. Всичко останало са спекулации и ако се стигне до този момент, всичко ще бъде публично и прозрачно, заяви тя.
Отиваме на избори с желание и усилия да убеждаваме и показваме, че БСП е истинската промяна и няма да допуснем промяната да стане подмяна, заяви Нинова. Тя обясни, че БСП ще поправи грешките си от предишните избори и ще бори да убеди хората, че те са промяната.
По време на разразилата се дискусия по предложениято се чули различни мнения, но повечето от членовете на Националния съвет подкрепили връщането на мандата.
Единствен твърдо за съставянето на правителство се обявил Румен Овчаров. Той настоял БСП да не връща мандата, а да се опита да състави кабинет, за да се направи актуализация на бюджета, да се работи за преодоляване на COVID кризата и да се осигурят пенсиите.
Овчаров предложил също така вариант да се забави връщането на мандата, за да има време този парламент да приеме важни законодателни промени. Като пример той дал закриването на специализираните прокуратура и съд.
Той обаче бил репликиран от Антон Кутев и Бриго Аспарухов, които обяснили, че мандатът трябва да се върне бързо. Задържането му е опасно за партията, казал Кутев.
Основният спор бил кога точно да се върне мандата. Бързо – тоест още при връчването му на 5 май, или да се забави и изчака целия законов 7-дневен срок и да се върне на 11 май.
За забавяне на връщането настоял бившият депутат Таско Ерменков. В отговор обаче Манол Генов обяснил, че повечето партии вече са в кампания и не може да се бави.
За бързо връщане на мандата настоял и лидерът на БСП в София Калоян Паргов.
Някои от членовете на НС настояли все пак БСП да излезе със свой вариант на правителство, дори и да върне мандата. Общинският съветник Иван Таков предложил левицата да излезе с партиен кабинет. Други от колегите му – като евродепутата Петър Витанов и зам.-шефът на младежкото БСП Атанас Атанасов, също настояли соцпартията поне да покаже имена на министри.
Според други обаче БСП има шанс да вдигне резултата си на предстоящите избори и не трябва да се бави.
Като екстравагантна идея и със смях било посрещнато предложението БСП да отстъпи мандата на някоя от по-малките протестни партии – „Демократична България“ или „Изправи се! Мутри вън!“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...