Quantcast
Новини Пловдив » България » Първи май е! БСП празнува, а следобед решава за мандата
България Важно Празникът

Първи май е! БСП празнува, а следобед решава за мандата

Първи май е днес – Ден на труда. БСП няма да манифестира, а ще празнува, според епидемичната обстановка. После решава какво ще прави с мандата за съставяне на правителство, което ще получи от президента на 5 май.
Националният съвет на БСП се събира днес на „Позитано“ 20 веднага след митинга-концерт в Борисовата градина.
Националният ръководен орган на Столетницата ще решава кой да бъде номиниран за премиер, като повечето мнения са това да е лидерът Корнелия Нинова.
Мнозинството социалисти настояват БСП да излъчи и състав на кабинет, независимо, че почти сигурно е, че ще върне мандата. Има разногласия обаче кога да бъде върнат мандата – „на секундата“ ли още на 5 май, при приемането му от президента, или да се изчака предвидения 7-дневен срок, което означава 11 май. При втория вариант ще се даде на парламента още една седмица живот, а предсрочните избори се отдалечават за средата на юли.
Досега нито една политическа сила, представена в парламента, не е декларирала подкрепа за кабинет на БСП, така че е сигурно, че социалистите няма да съберат мнозинство за съставяне на правителство.
ГЕРБ дори призова соцпартията да върне бързо мандата. От ДПС обаче оставиха отворена вратичка за размисли с обяснението, че би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики.
Иначе за празника днес: Поради епидемичната обстановка няма да има голямо шествие, а структурите на БСП в страната ще организират множество мероприятия.
Организираният от Националния съвет на БСП, Градския съвет на БСП-София, вестник “Дума” и Младежкото обединение в БСП митинг-концерт в Борисовата градина е с начален час от 11:00 ч.

Песнопойка за трудещи се:

ДРУЖНА ПЕСЕН

Дружна песен нек да екне,
песен, песен на труда!
На сърца ни да олекне,
да живей, живей труда!

С рядка участ, с чудно име
слави, слави се труда,
нему всичко ний дължиме,
да живей, живей труда!

Повдигнете си челата,
о, герои на труда,
вий творци сте на благата,
да живей, живей труда!

От стрелата на дивака
до железний път
всичко плод е на ръката,
да живей, живей трудът!

Георги Кирков

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...