Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Трагедия край Кричим! Рибар изчезна във Въча след залп от ВЕЦ-а и висока вода
Важно Инциденти Крими Кричим Регион

Трагедия край Кричим! Рибар изчезна във Въча след залп от ВЕЦ-а и висока вода

Река Въча, архив

Рибар е изчезнал край река Въча в района на Кричим днес, научи ПловдивПрес от местни жители. Тревожната новина беше потвърдена от областния директор на МВР старши комисар Йордан Рогачев.
Сигналът за инцидента е подаден от приятел на изчезналия. Двамата са се уговорили да се срещнат на определено място край реката в 10,30 ч., но единият не се появил. След като изчакал около 30 мин, човекът звъннал на 112 и подал сигнал за изчезналия си приятел. На място са изпратени спасителни екипи, които издирват човека.
Според местните рибари малко след 10 часа от ВЕЦ-а са пуснали водата и нивото на реката рязко се повишило.

В това време човекът е бил на 400 м след бетоновия възел и водата го е отнесла. Очевидци във Фейсбук твърдят, че силната вода увлякла мъжа и го понесла по течението.
Освен спасителните екипи, други рибари също се включват в спасяването, но по обед от ТЕЦа-а пак пуснали вода залпово, което отново повишило нивото и затруднило издирването.
В спасяването се включили и мотористи от Кричим, които с кросови мотоциклети започнали да обхождат бреговете на Въча и да дирят изчезналия рибар, но безуспешно.
Правим всичко възможно да намерим човека, но при тази силна вода е трудно, заяви пред ПловдивПрес шефът на полицията в Пловдив Йордан Рогачев.
Рибари описват в мрежата, че залповото изпускане на Въча е било толкова мощно, че едва са успели да излязат. На реката няма система за ранно оповестяване, че предстои пускане на веца – сирени или нещо подобно, коментират възмутени рибарите.
На мястото на инцидента са пристигнали и близки на изчезналия тази сугтрин рибар, който е от Пазарджик.
Кметът на Кричим Атанас Калчев излезе с предупреждение към рибарите и всички, които обикалят коритото на Въча, да внимават къде обикалят по реката, защото често водата се качва бързо и опасно, след залпово изпускане от ВЕЦ-а.

Опитни риболовци предупреждават по по този повод във Фейсбук: Рибарите не трябва да навлизат в устието под язовир или ВЕЦ. Трябва да ловят от висок сух бряг. Това е базово правило. Още от малък го знам. Това е задължително правило за безопасност. Няма начин сирени да огласят всички язовири по няколко пъти в денонощие или след дъжд…Не знам дори да има някъде такава система. Може да има, но не съм чувал. Дядо викаше, като бяхме на реката….хлапета Времето е ясно, но зад баирите може да вали проливен дъжд и водата да придойде за миг и да ви помете…И го виждахме как става за 20 секунди от тихо равно течение…мощна хала дълбока над метър…Плашехме се. Дано е жив и да ни е за урок!

Журналистът Станил Йотов излезе с огнен коментар за трагедията в река Въча, разиграла се тази сутрин.

Според него изчезналият рибар е на 60 години и не успял да се изнесе от бързо придошлата вода.

Ето и разказа на Станил Йотов:

Голяма трагедия на река Въча до Кричим днес. По разкази на колегите случката е следната. Малко след 10 часа пускат веца и изведнъж залпово приижда огромно количество вода. 60-годишен колега риболовец,

нагазил във водата, не успява да излезе веднага. Ботушите му се напълват с вода и течението го повлича надолу.
Другите риболовци подават сигнал на 112. Вецът спира водата и колегите рибари започват да го търсят. Търсенето е трудно, тъй като бреговете на Въча са обрасли с храсти и дървета, и трябва да се гази. Колегите са екипирани за газене с ботуши и гащеризони, няма проблем. В 12 часа обаче ПАК ПУСКАТ МОЩНАТА ВОДА, ЗА ДА ПРАВЯТ ТОК! Това ми го разказват колеги от издирването. Междувременно идва полиция, пожарна, ГЗ, обаче при тая водна стихия няма как търсенето да продължи. В 16.30 ч ме уведомиха, че вецът още не е спрял водата! Сега идват едни момчета с кросови мотори от Кричим, за да обиколят и от другия бряг. Пристигнали са и близките на риболовеца от Пазарджик. Дано човечецът е оцелял по някакъв начин…
Други риболовци, били на реката по същото време, пишат по страниците ни във ФБ, че залповото изпускане е било толкова мощно, че едва са успели да излязат. На реката НЯМА СИСТЕМА ЗА ОПОВЕСТЯВАНЕ, че предстои пускане на веца – сирени или нещо подобно. Ами извинявайте, ама освен риболовци, на Въча има и плажуващи! Другия път ще бъде отнесено някое дете! Колко му е да монтират поне пет сирени в Кричим, Куртово Конаре, Йоаким Груево и Кадиево? Колегите риболовци от години реват и пишат жалби. Ама чакаме някой да умре… Нямам думи направо.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...