Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Държавна служба ли е да си депутат?
България Важно Съд и Прокуратура

Държавна служба ли е да си депутат?

Григор Малев Снимка: ФБ
Григор Малев Снимка: ФБ

Този въпрос е обсъждан по делото за уволнението на бившия депутат от СДС Григор Малев от АПИ

Ваня ДРАГАНОВА

Държавна служба ли е да си депутат? Този въпрос е обсъждан по делото за уволнението на бившия депутат от СДС Григор Малев от АПИ. Малев беше народен представител в 37-ото народно събрание, след това беше зам.-шеф и директор на Агенцията за чуждестранна помощ до закриването ѝ през 2007 г. През 2017-а започва работа в агенция „Пътна инфраструктура“ първо на трудов договор, след това е назначен като държавен служител за главен експерт в  отдел „Административно обслужване и социални дейности“. Именно от тази длъжност е уволнен със заповед от 13 април м. г.

Григор Малев оспорва заповедта пред Пловдивския административен съд и с решение от 26 април т. г. тя е отменена като незаконосъобразна. Причината е, че Малев е освободен по член от Закона за държавния служител, който дава право на работодателя да прекрати служебното правоотношение без предизвестие в първата година, ако назначеният за първи път заема държавна служба. Тук идва спорът дали депутатстването на Григор Малев може да се брои за държавна служба. Съдът приема, че е така, като се позовава на чл. 68 от Конституцията, в който се казва, че народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба, т. е. законодателната им дейност е именно държавна служба.

Отделно Малев е освободен с мотиви, че не се справя с работата, макар да  е осъществявал същите функции в АПИ, преди да бъде преназначен като държавен служител. Затова съдът намира, че става дума за „недобросъвестно упражняване на правомощията“ от страна на АПИ.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...