Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Концерти и забавления за деца във великденската програма на Община Пловдив
Култура Пловдив Празникът

Концерти и забавления за деца във великденската програма на Община Пловдив

Празничната програма ще е пред общината.
Празничната програма е пред общината.

Концерти и забавления за деца ще има във великденската програма на Община Пловдив, която ще се състои днес и утре на откритата сцена на пл. „Ст. Стамболов“ 1.  Събитията днес:

 

11 ч. –  „Ася в страната на талантите“ – забавна програма за деца с участието на екипа на едноименното предаване с водещ Ася Антонова и детска вокална група „Пеещите котенца“ с ръководител Невена Кичукова

17 ч. – празничен концерт на Биг бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ с диригент Цветан Цветков, корепетитор –   Д-р Борис Мирчев.

 

„Big Band Plovdiv“ е създаден в началото на 2000 г.. Изцяло съставен от професионални музиканти, бендът е музикалната емблема на Пловдив. Основател и ръководител на оркестъра е Николай Гешев. Лесно разпознаваем, темпераментен на сцената и много обичан от своята възторжена публика – така най-кратко може да се опише присъствието на Биг бенда. В годините на своята дейност е осъществил множество концерти из цялата страна. Участник в джаз фестивали, музикален домакин на тържествени церемонии, неизменен участник във всички значими национални чествания в Пловдив. Това са само част от проявите на Биг бенда. Оркестърът има осъществени множество проекти с почти всички изявени джаз и поп изпълнители в България.  Репертоарът на бенда е изключително широк – от класически джаз до съвременни латино и поп парчета. Почти всички пиеси са аранжирани от Николай Гешев.

Най-старата хорова формация в града – Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев празнува 125-ия си рожден ден през настоящата година. В късните години на 19 век в Пловдив особено характерно е влиянието на гръцката музикална култура и на гърцизма сред гражданството. Ето защо през 1894–1895 г. се поражда желание сред българската интелигенция да се основе едно дружество, насърчаващо гражданите да слушат народна фолклорна музика. На предварително събрание е решено да се основе учителско дружество под название „Градска дружба“, което да групира всички учители в Пловдив и да си постави за цел културно-просветното издигане на града. През 1895 г. към него функционира Любителски мъжки хор, а за диригент е поканен Ангел Букорещлиев. Насърчени от успеха, на 4 март 1896 г. певците и Ангел Букорещлиев създават Пловдивското певческо дружество, което застава начело на борбата за културно надмощие над гърците, групира около себе си безрезервното съчувствие и поддръжка на всички слоеве граждани, в резултат на което гръцкото културно влияние намалява значително.

През 1928 г. Певческото дружество се сдобива със собствена сграда, в която осъществява своята дейност и до днес. От 1931 г. Пловдивското певческо дружество е член на Съюза на народните хорове в България, а от 1934 г. има и женски хор. През периода 1926–1944 г. Дружеството е между изтъкнатите състави извън столицата. Репертоарът му е разнообразен и застъпва редица творби от български композитори. Оркестърът и хоровите състави развиват оживена концертна дейност.

И до днес, над век по-късно, хористите на Пловдивското певческо дружество продължават с ентусиазъм да поддържат пламъка на любовта към песента. През  годините диригенти на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ са Антон Цариградски, Емануил Манолов, Иван Кочетов, Светослав Обретенов, Асен Диамандиев, Ули Порязов, Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов, Весела Гелева, Алеко Антонов и др. От месец декември 2013 г. диригент на Дружеството е младият и талантлив възпитаник на АМТИИ  – Пловдив, Цветан Цветков.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...