Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Към новите избори: Предсрочен вот на 4 или 11 юли
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Към новите избори: Предсрочен вот на 4 или 11 юли

Избори

До края на Светлата седмица се очаква да се нареди политическият пъзел около извънредните избори. След решението на БСП да върне мандата още на 5 май, когато ще го получи, като все по-вероятна дата за предсрочен вот се посочва 4 юли. Междувременно президентът свика консултации за избиране на нова Централна избирателна комисия.

За да се стигне до предсрочни избори, първо трябва да бъде върнат третият мандат. Трябва да се разпусне и парламента. Като възможни дати се коментират 6 или 7 май. По-вероятно на 7 май, тъй като 6-и е официален празник. След това с един указ президентът трябва да разпусне настоящия парламент и да посочи датата за вота, а с втори указ – да назначи служебен кабинет. Най-коментираните дати за предсрочен вот са 4 или 11 юли.

На 5 май, освен връчване на мандат на БСП и вероятното му моментално връщане, Радев започва нов кръг политически консултации с парламентарните групи. Те трябва да му предложат членове на нова Централна избирателна комисия. След това тя се назначава с негов указ.

Рулетката с мандатите приключва на 5 май. Решението на БСП да не опитва да състави правителство изпраща партиите на предсрочни избори. Така 45-ият парламент ще влезе в новата история като първият, който не е успял да излъчи кабинет.

За втори път в 5-годишния си мандат, президентът Радев ще назначи правителство, макар и служебно. А още през април при обръщението си към депутатите, даде знак, че е готов за това.

Още

Борисов: Няма да има и следващо правителство
Биков: Този Изборен кодекс е срамен, в услуга на Румен Радев е
Трифонов: ГЕРБ ги боли, вече няма да я има тяхната ЦИК

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...