Quantcast
Новини Пловдив » България » Борисов: Може да се каже, че приключихме с третата вълна на ковид
COVID-19 България Важно Здраве

Борисов: Може да се каже, че приключихме с третата вълна на ковид

Борисов и Ангелов коментират ваксините, третата вълна и други работи.
Борисов и Ангелов коментират ваксините, третата вълна и други работи.

България вече е в зоната на „ниско рисковите държави“ по отношение на епидемичната обстановка, според данните института „Роберт Кох“, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно със здравния министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов посрещнаха новите дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Ние досега бяхме в една зона с държавите с висок риск. Сега могат нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво – пълен локдаун. Така че може с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна, добави Борисов при пристигането у нас на 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Вече сме в зона с по-нисък риск, като Гърция, Малта. По 30 000 души трябва да се ваксинират на ден, на макс трябва да се мобилизира системата, каза Борисов. Той благодари на ЕК и големите държави-членки на съюза за доставките на ваксини.

Само за последните три дни имаме 323 предотвратени опити за преминаване на мигранти, добави Борисов.

Кой ще определи къде ще има видеонаблюдение и къде няма? Какво значи по възможност? Откъде ще се купят камерите, кога? Естествено, че председател на ЦИК трябва да е от първата политическа сила, това е по Конституция, каза още премиерът в оставка.

Всеки ден чакам да бъде разпуснат този парламент. Това е най-краткият парламент и предполагам, че ще го бавят още, за да приемат още неща. Винаги съм бил за стабилна държава. Такава, в която непрекъснато се правят протести, няма как да върви напред. Да, има смисъл от протестите, ако има за какво. Аз съм за диалог, разбирателство – демокрацията е това и всичко е в техни ръце. Утре могат да направят правителство за 15 дни. След 15 дни подават оставка и отиваме на предсрочни избори. С 3 дни ще забавим изборите. Какво е това нахалство да си приемат закони, а да не съставят правителство, посочи Борисов.

Аз като ставам в 6, 7 и половина ми е средата на деня, коментира той.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов коментира докога ще действат „зелените коридори“, след като разписанието за имунизация е до 10 май. По думите му според пристигналите количества на препарати ще бъде направено ново разписание след този период, в зависимост как се движи и процесът по Националния ваксинационен план.

Проф. Ангелов посочи, че личните лекари получават между 300 и 350 ваксини, а по отношение на напрежението между лични лекари и РЗИ-София той посочи, че процесът е вече урегулиран.

Той отново увери, че тези, които вече са си поставили първа игла от AstraZeneca спокойно могат да си поставят и втората доза, след като не са имали проблеми. „Ваксината има по-дълъг срок на годност, търсенето е минимално, ние имаме достатъчно количество. Имам опасения, че ще останат дози от ваксините. Поели сме ангажимент, когато ваксинираме всички български граждани да предоставим достатъчно ваксини на страните от Западните Балкани. Това включва и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen“, коментира той дали ще има останали неизползвани количества от Оксфодската ваксина, за която има най-малко търсене.

„Болничната ни система ще се съвзема много дълго време, колеги са уморени, но се справят“, посочи Ангелов. „България не усети как мина третата вълна“, смята проф. Костадин Ангелов./ПловдивПрес

 

Още

Пристигнаха още 274 хил. дози от ваксината на „Пфайзер“

631 новозаразени, 56 починаха с ковид за последното денонощие

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...