Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Балкани » Почина пазителят на българщината в Истанбул
Балкани България Важно Свят

Почина пазителят на българщината в Истанбул

Димитър Атанасов Архив
Димитър Атанасов Архив

Почина най-дейният стожер на българщината в Турция. На 93-годишна възраст в Истанбул издъхна Димитър Атанасов, дългогодишен член на църковното настоятелство на българската общност в Истанбул, съобщиха от настоятелството.

Димитър Атанасов бе един от именитите българи в града край Босфора, родолюбец, църковен деятел и известен бизнесмен.

В продължение на десетки години Димитър Атанасов достойно представяше българското лице в Истанбул. Високообразован, успешен предприемач, той говореше свободно девет езика и бе неотменима част от елита на Истанбул

Потомък на изселници от Костурско, той завършва някогашното българско училище в Истанбул, а след това продължава образованието си в Австрия. Дълги години бе член на църковното настоятелство на българите в Истанбул и дейно участваше в живота и проявите на общността на българите.

За многогодишната си родолюбива дейност в опазването и съхраняването на българщината и поддържането на църковните дейности сред българската общност в Турция Димитър Атанасов беше награден от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен.

Димитър Атанасов бе личен приятел на Симеон Сакскобурготски.

В същото време Атанасов бе единственият българин, който е удостоен с почетната титла архонт на Вселенската патриаршия в Истанбул лично от Вселенския патриарх Вартоломей.

Бог да го прости! Нека и занапред над България да бдят такива синове!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...