Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Президентът връчва третия мандат и започва консултации за състава на ЦИК
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Президентът връчва третия мандат и започва консултации за състава на ЦИК

Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи днес от 11 часа третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде получен от БСП. Социалистите обявиха миналата седмица, че ще го върнат веднага.

Държавният глава трябва да издаде указ за разпускане на Народното събрание и за провеждане на нови избори. Най-вероятно те ще са на 4-и или 11-и юли. С друг указ прлезидентът ще назначи служебно правителство. Така за първи път в съвременната история на България парламентът няма да успее на излъчи свое правителство.

По-късно днес при държавния глава  ще има консултации за определяне на новия състав на Централната избирателна комисия. След промените в Изборния кодекс старата комисия трябва да се разпусне, а на нейно място да се назначи нова с намален състав от 15 души.

ГЕРБ-СДС ще имат четирима представители в новата ЦИК, Има такъв народ и БСП – по трима. ДПС и „Демократична България“ – по двама, а „Изправи се! Мутри вън“ – един.

От формацията около Мая Манолова вчера обявиха своята номинация – Росица Матева. От БСП също са изпратили съобщение за своите предложения- Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.От другите партии ще обявят номинациите си при консултациите с държавния глава./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...