Новини от Пловдив » Важно » Мария Вълканова, кмет на Перущица: Със заря и видео онлайн ще честваме Априлската епопея
Важно Интервю Перущица Регион

Мария Вълканова, кмет на Перущица: Със заря и видео онлайн ще честваме Априлската епопея

  • Годишнината от Априлското въстание ще бъде отбелязана на Паметника на трите поколения, а не на пл. „27-и Априлий“.
  • Отдалечеността е предизвикателство, но организираме празник, какъвто хората очакват.
  • Кулминацията на тържествата ще бъде излъчвана и онлайн.

Кметът на Община Перущица Мария Витанова-Вълканова е работила 11 години в администрацията. Там започва да се занимава с проекти и основно с нейна помощ по проект е създадена Местната инициативна група „Тракийско-Родопска яка“. Около година е и нейн изпълнителен директор. Преди да седне на кметския стол в Перущица Вълканова е успешен зам.-кмет в Стамболийски. През 2017 г. тя беше кандидат за депутат в листата на ГЕРБ в областта, а междувременно беше избрана и за общински ръководител на структурата на ГЕРБ в Перущица, откъдето беше издигната кандидатурата й за кмет през 2019 г.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Г-жо Вълканова, предстои отбелязването на Априлската епопея в Перущица. Тази година честванията няма да са на пл. „27-и Априлий“, а на Паметника на трите поколения. Как върви организацията?

-Подготовката върви с пълна пара. Отдалечеността на Паметника на трите поколения е едно предизвикателство за провеждането на самия празник. Там няма ток, няма интернет и общо взето доста по-трудно тече подготовката. Но това не ни отказва. Напротив, организираме празник, какъвто хората очакват – с историческа възстановка, с тържествена заря, с поднасянето на венци и цветя.

Тази година, заради това че празникът ще е на Паметника на трите поколения, ще имаме възможност

да поднесем цветя и на още един паметник – на тримата старци-парламентьори

Това е малък, но много важен за нас паметник, защото по време на Априлското въстание тези хора са преговаряли за живота на перущенци. Радвам се, че и там ще стигнем.

-Това е кулминацията на тържествата. Те започнаха по-рано със засаждане на цветя, но ще има различни събития и през деня на 9 май, нали така?

-Да. В средата на април бяха засадени 145 рози за 145-ата годишнина от Априлското въстание.

На самия 9 май по-рано през деня ще бъде издигнато знамето на България. Това ще бъде в 11.00 ч. пред Историческия музей. Тържеството ще продължи с шествие за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметникът на Петър Бонев и костницата в Историческата църква „Св. Архангел Михаил“.

Ще има програма и пред Дановото училище. И вече кулминацията на тържествата е вечерта в 20.30 ч. на Паметника на трите поколения

Във възстановката ще участват актьори, като имахме условие, да се включат и хора от Перущица, което и ще стане.

-Удължиха епидемичната обстановка до края на май. Това оказва ли влияние на подготовката за годишнината от Априлското въстание?

-Най-вероятно заради ситуацията в страната ще окаже влияние. Това е причината да разделим потока от хора. Програмата на Паметника на трите поколения ще бъде излъчвана на живо на екран пред Младежкия дом. Така в реално време хората, които не са дошли заради ковид или заради отдалечеността на мястото, ще могат да гледат празника.

Освен това в реално време ще го излъчим и в YouTube, за да може и от къщи да се гледа

Видеото ще бъде записано и после всеки, който не е могъл да присъства или да го гледа, да може да го стори.

-Гости очаквате ли за празника?

-Не мога да кажа. Предвид ситуацията в държавата, предвид ковид не очакваме много гости. Това е и една от причините да излъчваме тържествата.

-Празникът на град Перущица е ден по-късно на 10 май. Тогава какво да очакват жителите и гостите на града?

-От 17.30 ч. в Историческата църква  „Свети Архангел Михаил”  ще бъде отслужена панихида за загиналите в Априлското въстание в Перущица. От 18.00 ч. на площада пред Младежкия дом ще започне празнична програма с участието на  децата от учебните и образователните институции в града и читалище „Просвета-1862“.

-Работи се по обновяването на пл. „27-и Априлий“, как се движи ремонтът на сградата на социалния патронаж?

-Да, започна изпълнението на площада. Не спечелихме проекта, който бяхме подали за ремонта на социалния патронаж и ще трябва със собствени средства да направим тази промяна. Ремонтът е малък, стойността на проекта беше 50 хил. лв., можем да го направим. А искаме да направим този ремонт, защото в момента патронажът е в сграда, която е в окаяно състояние. Това трябва да се промени.

-Спечелихте обаче друг проект, доста по-голям, за изграждане на пречиствателна станция. Какво следва сега?

-Да, проектът е по програма ПУДООС. Първо трябва да подготвим тръжна документация за провеждането на обществена поръчка, да я изпратим за съгласуване. След одобрение от ПУДООС, може да се стартира процедурата. И след като я  проведем и излъчим изпълнител, отново ще има съгласуване с ПУДООС и чак тогава се подписва договорът за финансиране. Ще отнеме време. Процедурата е голяма, за над 3 млн. лв., но е много добра новина, че спечелихме и започваме реализацията на проекта.

Още

Засаждат 145 рози в Перущица за 145-ата годишнина от Априлската епопея
Почистват Паметника на трите поколения в Перущица

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...