Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 27 ученици от Английската гимназия в Пловдив отиват на национални олимпиади
Важно Градът Образование Пловдив

27 ученици от Английската гимназия в Пловдив отиват на национални олимпиади

Дарина Стателова, Стефан Трендафилов и Орфей Стоев
Дарина Стателова, Стефан Трендафилов и Орфей Стоев

Галина ГЕОРГИЕВА

27 ученици от Езикова гимназия „Пловдив“ са допуснати до националния кръг на олимпиадите по различни предмети през учебната 2020/2021 година, които се провеждат през май и юни.  Това е единственото училище в България с най-голям брой класирани ученици за олимпиадата по БЕЛ,  стана ясно на патронния празник на Английската гимназия. Той се проведе онлайн в училищното телевизионно студио.  Директорът Николай Радев коментира, че се гордее със забележителните успехи на възпитаниците на елитното училище. По традиция патронният празник се провежда на 9 май – Ден на Европа, но тази година се пада в неделя и затова беше отбелязан днес.

„Училището, създадено преди 63 години, носи неповторим дух, олицетворява мечтите, новаторските идеи и  интелектуалния труд на хиляди ученици и техните учители, заявиха в началото водещите Мария Харизанова и Здравко Беляшки.

Директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев даде специално интервю
Директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев даде специално интервю

„Много трудна беше за всички тази година, празните коридори са тъжна гледка за всеки директор“, сподели в специално интервю Николай Радев. „Аз съм най-гордият директор в цяла България, защото с общия труд на учители и ученици, отново можем да се похвалим с невероятни успехи. Много бързо успяхме да преминем към работата в онлайн среда още миналата година. В нашата гимназия който желае, постига високи резултати“, похвали се той.

Припомни, че в ЕГ „Пловдив“ учат 1340 ученици, а 250 деца денонощно са в общежитията. 107 са преподавателите, а около 30 души е непедагогическият персонал. „Благодарността, която се връща като резултат, ме стимулира“, призна Николай Радев. Директорът каза, че цял живот е имал щастието да работи с талантливи български деца. „В ЕГ „Пловдив“ много трудно се изкарват шестици, а дисциплината е на изключително високо ниво. По всички предмети учениците постигат високи резултати“, гордее се Николай Радев. Той пожела на всички да са здрави, а на учениците да постигнат мечтите си.

През 2020 година четирима от Английската гимназия се класират в първата седмица на националния кръг на олимпиадата по български език и литература в групата 8-10 клас: Ивана Герджикова от 10 и клас, Мария Денева от 10 г клас, Йоана Савова от 10 к клас и Анна-Мария Кирева от 10 б.

На националния кръг на олимиапдаа по английски език през миналата година Николета Спасова от 9 к клас зае второ място. На олимпиадата по немски език Емил Манчев от 8 аклас се класира на седмо място.

През миналата година на Международния турнир „Математика без граница“ учениците от Английската печелят 9 сребърни и  5 златни медала. На 27-то национално коледно математическо състезание  Ина Делева от 11 г клас е завоювала  сребърен медал, а Александра Топалова от 12 б – бронзов. На математическия турнир „Иван Салабашев“ Арман Телемезян от 9 а клас е класиран на първо място.

Изключителни са постиженията на Ива Ичевска от 8 в клас, която през миналата учебна година е спечелила   първо място в квалификационния кръг на Тайландската международна математическа олимпиада, постиженията й я класираха за финала на олимпиадата през 2020-а в Тайланд.  Тя има също 3 първи места на Есенния математически турнир „Черноризец Храбър”, на Есенния кръг на международния турнир  „Математика без граници” и на Коледното математическо състезание и второ място на Зимния кръг на международния кръг на „Математика без граници“ .

През тази учебна година учениците постигат още по-големи успехи. Рекорден брой участници отАнглийската гимназия -10, са допуснати до националния кръг на олимпиадата по български и литература, която ще се проведе през юни.

На олимпиадата по английски език  до националния кръг са  класирани 5 гимназисти. На олимпиадата по немски език на националния кръг отиват шестима. Ученици от ЕГ „Пловдив“ ще се състезават и на националните кръгове на олимпиадите по география и икономика, философия, биология и здравно образование, физика, химия и опазване на околната среда.

Гости в телевизионното студио бяха трима от учениците, постигнали забележителен успех – допуснати до националния кръг на две олимпиади: Дарина Стателова от 12 а клас -английски и немски, Стефан Трендафилов от 12 б -български и английски и Орфей Стоев от 12 г клас -български и немски.

Дарина Стателова, Стефан Трендафилов и Орфей Стоев са допуснати до националния кръг на две олимпиади
Дарина Стателова, Стефан Трендафилов и Орфей Стоев са допуснати до националния кръг на две олимпиади

Да не се отказват от мечтите си, да бъдат постоянни, да се радват на успехие си и да вярват в себе си, пожелаха на учениците в ЕГ „Пловдив“ тримата и благодариха на преподавателите си.

За националния кръг на Многоезичното състезание са се класирали Антония Георгиева от 11 в клас и Костадин Лулчев от 11 в клас , а до националния етап на състезанието по Творческо писане на английски са  допуснати Надежда Златарева, Николай Христов, Хрис -Мария Славова и Венелина Стойчева.

На Пролетното национално състезание по физика отлично са се представили Емил Манчев – 9 а клас, класиран на четвърто място и Антония Мазникова от 9 а клас. На 51-ото състезание на клуб „Квант“, проведено през април, отборът на ЕГ „Пловдив“ с ръководители Мария Казанджиева и Костадина Кацарова, заема първо място.

Празникът продължи с изпълнения на Елица Алексиева, спечелила първа награда на фестивала „София Open Dens“, провел се през април в зала „Арена Армеец“. Осмокласничката се класира на първо място и на Държавното първенство “Plovdiv Open”. Беше показана изложба на младите творци от клуб „Палитра“ с ръководител Елица Кумчева-Михова. Учениците се пренесоха във времето на Шекспир с пиесата „Ромео и Жулиета“ на английски език. Още много музикални и танцови изпълнения бяха представени./ПловдивПрес

Патронния празник на ЕГ „Пловдив“ може да гледате ТУК

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...