Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Китайската ракета пада на Земята в 2,30 часа тази нощ
Свят

Китайската ракета пада на Земята в 2,30 часа тази нощ

21-тонната китайска ракета ще падне на Земята след 2,30 ч. московско време на 9 май. Това съобщи „Роскосмос“. Очакваното място е южно от Индонезия в района на Тиморско море. От дни “Чанчжън 5В” обикаля в орбита около планетата със скорост 27 600 км/ч.

На 29 април Китай изстреля “Чанчжън 5В” с първия модул на новата си космическа станция “Тианхе”, която е в процес на изграждане. След доставянето на товара обаче основното тяло на ракетата започна неконтролируемо да навлиза в земна орбита.

Очаква се голяма част от летателния апарат да изгори във въздуха, тъй като атмосферата става все по-плътна на около 60 км височина от повърхността. Частите, които не изгорят напълно, обаче ще паднат на Земята, пише „24 часа“.

Първото изображение на ракетата в орбита бе пуснато от италиански астрономи в петък. Те успели да видят, че “Чанчжън 5В” се движи изключително бързо и по време на снимката била на височина от около 700 км и изглеждала като светеща светлина.

Приблизително 30-метровият модул би бил сред най-големите космически отломки, паднали на Земята.
Според астрофизика Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика на Харвард каза, че в най-лошия случай ударът ще прилича на разбиване на малък самолет, но по протежение на стотици километри.
Китай пък твърди, че “Чанчжън 5В” ще изгори почти изцяло при повторно навлизане в атмосферата на Земята, което представлява много малка заплаха за хората и собствеността на Земята./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...