Quantcast
Новини Пловдив » България » Мика Зайкова за парламента: Не бях добра орисница, извинявам се на българите
България Важно Политика

Мика Зайкова за парламента: Не бях добра орисница, извинявам се на българите

Мика Зайкова
Мика Зайкова

Не искам да употребя думата цирк, защото в цирка хората се трудят, работят, това е изкуство и ние им се радваме. В парламента е лудница, там хората не работят. Това заяви пред БНТ депутатът доайен от „Има такъв народ“ Мика Зайкова, която имаше честта да открие 45-ото Народно събрание.

„Първо искам да се извиня на българския народ, че не бях добра орисница, защото парламентът кажи речи свърши много малко работа. Направи нещо важно. Да пресечем поне купения вот и да дадем право на всички български граждани, където и да се намират по света, да могат да гласуват“, обясни тя.

На въпрос дали ще бъде и в следващия парламент, отговори: „Ако е рекъл Господ. Ще помагам на колегите и в следващия парламент“.

Според нея всичко се е правило, за да се спира работата. Тя коментира, че е безкрайно възмутена от отношението на цялото правителство на Бойко Борисов към върховния орган на властта.

„Един министър не можах да чуя там. С изключение на Теменужка Петкова, чието поведение беше просто скандално. Когато на нея депутат ѝ задава въпрос, тя стоеше в гръб в една много неприлична поза и си шушукаше нещо с Десислава Атанасова. Кирил Ананиев пристъпваше като ощипана госпожица, дойде и избяга. Вчера беше най-скандалното- трябваше да гласуваме изключително важен закон – за българската армия. Трябваше моите колеги от различните групи да обясняват какво пише в този закон и колко е важен. В България правителството на Борисов е безотговорно „, коментира Зайкова.

Тя каза, че е имала мечта, искала да направи поне едно нещо за хората, свързано с преизчисляването на пенсиите. На въпрос защо на БСП не е било разрешено да се приеме закона и на второ четене, тя отсече: „ДПС измисли врътки и фитки. Има ли предложение, при наличие на предложение не можеш да гласуваш в същия ден, а трябва след три дена да гласуваш на второ четене закона. Това го направи ДПС. Всички гласуваха „за“, но едни гласуваха лицемерно, а други наистина от сърце“.

Според нея на всеки пет години трябва да се преизчисляват пенсиите, трябва актуализация на бюджета, защото по думите ѝ пари винаги има.

„В бюджета не са предвидени 50-те лева на Бойко, нали, ама ги даваше. Ние викахме финансовия министър да дойде и да каже има ли, няма ли, колко не стигат, защото трябваха за половин година 185 милиона на месец или 1, 1 милиарда. Фискалният резерв той каза, че е пълен – 8 милиарда и половина. Ама не дойде“, коментира още Зайкова.

На въпрос защо от „Има такъв народ“ не направиха правителство, тя заяви, че няма как да имат доверие на партиите на статуквото, защото още на другия ден, след като са върнали мандата, тези партии са потвърдили думите на Слави Трифонов.

„За да направиш нещо, трябва да имаш стабилно правителство. Иначе ставаш зависим от тях – каквото ти кажат, иначе не става. Ето затова не направихме правителство. Защо не го направи Корнелия Нинова? Преди това тя говори как ние сме предатели, как не поемаме отговорност, а тя защо не пое? Защото не може“, обясни още Мика Зайкова.

Нейната прогноза за следващите избори е, че ГЕРБ няма да бъдат първа политическа сила. „Изложиха се, защото пречиха на парламента. Второ, в Изборния кодекс пресякохме купения вот“, даде своите аргументи Зайкова.

Тя обясни, че Слави Трифонов е представил екипите и програмата преди изборите. На въпрос дали лидерът на „Има такъв народ“ ще бъде в листите за следващия вот, Мика Зайкова каза: „Не мога да кажа дали Слави Трифонов ще е в листите. Момчето е болно, нека оздравее. Грехота е да се говори така, ама как да стъпи в парламента, като е болен? Никому не пожелавам това, имам колеги три пъти боледуват от пневмония след като са изкарали COVID“

Тя беше категорична, че „Има такъв народ“ ще бъде първа политическа сила на следващите избори./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...