Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » СЗО: Не бързайте да слагате ваксини на децата
COVID-19 Важно Свят

СЗО: Не бързайте да слагате ваксини на децата

Ваксинация срещу COVID-19
Ваксинация срещу COVID-19

Да не се бърза с ваксинацията срещу Covid на деца от 12 до 18 години, а първо да се ваксинира възрастното население и гражданите, изложени на риск, препоръчва Световната здравна организация, пише БГНЕС.

„Искаме да повторим, че приоритет трябва да бъде всички държави да ваксинират първо високорисковите групи, преди да ваксинират тези с много по-нисък риск от инфекция“, каза Кейт О’Брайън, директор на отдела за имунизация и ваксинация на СЗО.

Тази тема идва в момент, когато Канада одобри ваксините на Pfizer и Biontec за употреба от юноши на възраст от 12 до 18 години. Очаква се САЩ да направят същото през следващата седмица, като Германия обяви такова одобрение през август.

Разширяването на кампанията за ваксиниране на юноши в по-богатите страни може да увеличи неравенството в разпределението на ваксини, нещо, което СЗО многократно критикува.

„След като ваксините бъдат разпределени по подходящ и справедлив начин, така че всяка държава да получи достатъчно ваксини за приоритетните групи, ние силно ще приветстваме предоставянето на ваксини на по-младите поколения“, каза О’Брайън.

Вчера ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова богатите държави-членки на Г-7 да дадат абсолютен приоритет на равния достъп до ваксини, като подчерта, че настоящата ситуация е „неприемлива“.

„Най-важното нещо, от което се нуждаем сега, са ваксините, равенството във ваксинацията. Пандемията отнема 100 000 живота седмично по целия свят“, каза той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...