Quantcast
Новини Пловдив » България » Силни магнитни бури ни връхлитат на 12 май
България Посоки

Силни магнитни бури ни връхлитат на 12 май

Снимката е илюстративна

Предстоят три периода със силни геомагнитни бури. Геомагнитните смущения на 12, 13 и 14 май ще бъдат най-силни. Ще поотслабват до 17 май. Отново ще се повишат на 20-21 май и пак на 28-и, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Те са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Влиянието им върху организма е сравнимо с ефекта от силно физическо натоварване, пише „24 часа“.
Мнозина са чувствителни към слънчевите изригвания, особено децата, хората на възраст или с
хронични заболявания.

Може да се появят сърцебиене, промени в кръвното налягане, аритмия. Нарушава се кръвообращението и оросяването на мозъка, тъй като спада концентрацията на кислород във въздуха. Често срещани са умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, болки в мускулите и ставите, тревожност, нервност и раздразнителност, разстройство на съня, апетита и концентрацията.

В тези дни хората с хронични заболявания е задължително да приемат редовно медикаментите, които са им предписани. Освен това да държат под ръка лекарства за спешен случай, препоръчват докторите.

Добре е да се избягват прекалената физическа, умствена и психическа активност. Полезни са разходките и спортовете с умерено натоварване.

Вместо мазните и сладки храни предпочитайте повече плодове и зеленчуци.

Пийте достатъчно течности, но не алкохол и тонизиращи напитки. Може да приемате чайове и отвари с успокоително действие от валериана, маточина, мента, божур, жълт кантарион.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...