Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Жан Виденов и „Безсмъртният полк“ с инициатива за Алея на космонавтите на Бунарджика
Важно Градът Кадър на деня Политика

Жан Виденов и „Безсмъртният полк“ с инициатива за Алея на космонавтите на Бунарджика

Жан Виденов, Павел Иванов и представители на "Безсмъртния полк" , снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Бившият министър-председател на България Жан Виденов и председателят на фондация „Безсмъртният полк“ Павел Иванов се включват в инициативата на Община Пловдив за възстановяване на  Алея на космонавтите до паметника на Освободителите на Бунарджика. По идея на Жан Виденов ще бъде засадено дърво в памет на летците-изпитатели и космонавтите, загинали по време на изпълнение на служебния си дълг.

Жан Виденов и Павел Иванов се качиха на Бунарджика в Деня на победата, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Виденов носеше туя и се надяваше да я подари на представител на общината, а Иванов държеше плакат с надпис “ В памет на летците-изпитатели и космонавтите, останали завинаги в Безсмъртния полк“.

Жан Виденов и Павел Иванов, снимка: ПловдивПрес
Жан Виденов и Павел Иванов, снимка: ПловдивПрес

„Става дума за руските летци, отдали живота си. Идеята е на Жан Виденов и ние я прегърнахме. Със засаждането на дърво ще се включим в инициативата на Община Пловдив за възстановяване на  Алея на космонавтите“, заяви за ПловдивПрес Павел Иванов.

Бившият премиер и представители на фондация „Безсмъртният полк“ посетиха алеята и оставиха туята и плаката до едно от дърветата.

ПловдивПрес припомня, че първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето от Юрий Гагарин на 23 май 1961 при посещението му в Пловдив около месец след историческия полет в космоса. Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от вида смърч, за което са поставени и паметни плочи с точните дати.

Снимка: ПловдивПрес
Снимка: ПловдивПрес

„Днес е важен ден за Русия и за цяла Европа. Ако можем да говорим за разчертаване на Европа в съвремен вариант,  всичко започва с тази победа над хитлерофашизма. Това дава възможност на силите на мира да се опитат да изградят един нов ред. Напоследък си мисля, че това не се е получило. Затова са важни нашите граждански движения като „Безсмъртния полк“ и хората, които се стремят да запазят паметта за Втората световна война. Те дават посока на политиците да знаят, че хората по целия свят искат мир“, коментира  Павел Иванов. Той и още няколко представитли на „Безсмъртния полк“ държаха в ръцете си снимки на свои близки, които са участвали във Втората световна война, а някои от тях са и загинали.

Павел Иванов носи снимка на дядо си, който е участник във Втората световна война, снимка: ПловдивПрес
Павел Иванов носи снимка на дядо си, който е участник във Втората световна война, снимка: ПловдивПрес

„Дядо ми Павел Петров се е сражавал във войната, стигнал е до Драва и е бил ранен. От началото на втората фаза до края на войната е бил в българската армия, част от Червената армия, а след това се връща в родината си. През цялото време се стремеше да завещае на нас, неговите внуци, любов към живота и ни разказваше какво е преживял“, обясни Павел Иванов.

Както вече ПловдивПрес съобщи стотици пловдивчани и гости на града се качиха на Бунарджика и поднесоха венци и цветя на паметника Альоша. Тържествата по повод 76 години от края на Втората световна война и Деня на победата са под егидата на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.

Още щом видяха бившия премиер Жан Виденов, много хора го наобиколиха. Едни искаха да го поздравяват, а други – да обсъдят политическата ситуация в страна и да разберат какви са плановете му и дали ще се включи активно в политиката. /ПловдивПрес

Интервю с Жан Виденов- четете само в ПловдивПрес

Още новини по темата

Стотици пловдивчани на Бунарджика почетоха Деня на победата СНИМКИ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...