Новини от Пловдив » Важно » Жан Виденов и „Безсмъртният полк“ с инициатива за Алея на космонавтите на Бунарджика
Важно Градът Кадър на деня Политика

Жан Виденов и „Безсмъртният полк“ с инициатива за Алея на космонавтите на Бунарджика

Жан Виденов, Павел Иванов и представители на "Безсмъртния полк" , снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Бившият министър-председател на България Жан Виденов и председателят на фондация „Безсмъртният полк“ Павел Иванов се включват в инициативата на Община Пловдив за възстановяване на  Алея на космонавтите до паметника на Освободителите на Бунарджика. По идея на Жан Виденов ще бъде засадено дърво в памет на летците-изпитатели и космонавтите, загинали по време на изпълнение на служебния си дълг.

Жан Виденов и Павел Иванов се качиха на Бунарджика в Деня на победата, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Виденов носеше туя и се надяваше да я подари на представител на общината, а Иванов държеше плакат с надпис “ В памет на летците-изпитатели и космонавтите, останали завинаги в Безсмъртния полк“.

Жан Виденов и Павел Иванов, снимка: ПловдивПрес
Жан Виденов и Павел Иванов, снимка: ПловдивПрес

„Става дума за руските летци, отдали живота си. Идеята е на Жан Виденов и ние я прегърнахме. Със засаждането на дърво ще се включим в инициативата на Община Пловдив за възстановяване на  Алея на космонавтите“, заяви за ПловдивПрес Павел Иванов.

Бившият премиер и представители на фондация „Безсмъртният полк“ посетиха алеята и оставиха туята и плаката до едно от дърветата.

ПловдивПрес припомня, че първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето от Юрий Гагарин на 23 май 1961 при посещението му в Пловдив около месец след историческия полет в космоса. Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от вида смърч, за което са поставени и паметни плочи с точните дати.

Снимка: ПловдивПрес
Снимка: ПловдивПрес

„Днес е важен ден за Русия и за цяла Европа. Ако можем да говорим за разчертаване на Европа в съвремен вариант,  всичко започва с тази победа над хитлерофашизма. Това дава възможност на силите на мира да се опитат да изградят един нов ред. Напоследък си мисля, че това не се е получило. Затова са важни нашите граждански движения като „Безсмъртния полк“ и хората, които се стремят да запазят паметта за Втората световна война. Те дават посока на политиците да знаят, че хората по целия свят искат мир“, коментира  Павел Иванов. Той и още няколко представитли на „Безсмъртния полк“ държаха в ръцете си снимки на свои близки, които са участвали във Втората световна война, а някои от тях са и загинали.

Павел Иванов носи снимка на дядо си, който е участник във Втората световна война, снимка: ПловдивПрес
Павел Иванов носи снимка на дядо си, който е участник във Втората световна война, снимка: ПловдивПрес

„Дядо ми Павел Петров се е сражавал във войната, стигнал е до Драва и е бил ранен. От началото на втората фаза до края на войната е бил в българската армия, част от Червената армия, а след това се връща в родината си. През цялото време се стремеше да завещае на нас, неговите внуци, любов към живота и ни разказваше какво е преживял“, обясни Павел Иванов.

Както вече ПловдивПрес съобщи стотици пловдивчани и гости на града се качиха на Бунарджика и поднесоха венци и цветя на паметника Альоша. Тържествата по повод 76 години от края на Втората световна война и Деня на победата са под егидата на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.

Още щом видяха бившия премиер Жан Виденов, много хора го наобиколиха. Едни искаха да го поздравяват, а други – да обсъдят политическата ситуация в страна и да разберат какви са плановете му и дали ще се включи активно в политиката. /ПловдивПрес

Интервю с Жан Виденов- четете само в ПловдивПрес

Още новини по темата

Стотици пловдивчани на Бунарджика почетоха Деня на победата СНИМКИ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...