Новини от Пловдив » Важно » Перущица почете 145-ата годишнина от Априлското въстание (ВИДЕО/СНИМКИ)
Важно Перущица Регион

Перущица почете 145-ата годишнина от Априлското въстание (ВИДЕО/СНИМКИ)

Възстановка показа епизоди от Априлското въстание в Перущица.

Мария МОРУНОВА

Перущица се събра на Паметника на трите поколения, за да отдаде своята почит към загиналите в Априлското въстание.

Точно в 20.30 ч. официалните гости, сред които бяха кметовете на Стамболийски Георги Мараджиев, на Брезово Христо Енков, депутатите от ГЕРБ Младен Шишков и Дани Каназирева, поднесоха венци и цветя на Паметника на тримата старци-парламентьори. После кметът на града Мария Витанова-Вълканова произнесе слово. Тя припомни пролетта на 1876 година, която заема почетно място в българската история.

„Кой не знае Спас Гинов, кой не знае Кочо Чистеменски? Тук въстанието започва на 23 април и въстаниците удържат 7 дни непрестанните атаки на противника. В Перущица преди 145 г. се чу най-мощният глас за свобода, който Европа беше чувала. Мъже избиха жените и децата си, а после и себе си, за да не бъдат роби. Тук е мястото, където трябва да склоним глава в знак на дълбока почит към героите, които положиха пред олтара на Отечеството всичко, което имаха. И живота си дори“, заяви Вълканова.

Тя припомни, че в църквата „Св. Архангел Михаил“ умират 347 свободни българи. „Времето пази подвига на героите, и днес ние, наследниците на славните герои от Априлската епопея, трябва да последваме техния пример и да надмогнем примирението и разделението в името на по-доброто бъдеще. От нашия избор и решителност зависи каква Перущица ще оставим на идните поколения. Нека запазим силния и непримирим български дух, който ни завещаха героите от април 1876 г.

Подвигът на перущенци е пример за морала, силата и величието на един народ. Поклон и вечна памет на героите, които загинаха за свободата и бъдещето на България“, завърши кметицата.

Последва и така очакваната възстановка на епизоди от Априлското въстание. Пред публиката оживя дори Кочо. А кулминацията на вечерта беше зарята.

За тези, които предпочетоха да не отидат на Паметника на трите поколения, имаше поставен екран пред Младежкия дом, за да гледат програмата, на живо. Онлайн се излъчваше и видео в Youtube.

Още

Перущица отбелязва 145-ата годишнина от Априлското въстание
Мария Вълканова, кмет на Перущица: Със заря и видео онлайн ще честваме Априлската епопея

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...