Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Стотици пловдивчани на Бунарджика почетоха Деня на победата СНИМКИ
Градът Пловдив Случка на деня

Стотици пловдивчани на Бунарджика почетоха Деня на победата СНИМКИ

Тържествата на Альоша се проведоха под егидата на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, участие взе и руският посланик Елеонора Митрофанова

Галина ГЕОРГИЕВА

Стотици пловдивчани и гости на града се качиха на Бунарджика, за да почетат Деня на победата. Тържествата  по повод 76 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма са под егидата на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.

Час преди официалната церемония хълмът почерня от народ. Млади и стари изкачиха стълбите, за да поднесат цветя на Альоша. Развяваха се руски и български знамена и звучаха руски песни.

Бившият премиер Жан Виденов и председателят на  движение „Безсмъртният полк“ Павел Иванов също дойдоха да почетат паметта на героите. Десетки пловдивчани носиха в ръце снимки на свои близки, дали живота си във Втората световна война.

Бившият премиер на България Жан Виденов и председателят на фондация „Безсмъртният полк“ Павел Иванов

С известната песен „Вставай, страна огромная“ бяха посрещнати руският посланик Елеонора Митрофанова и почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гегров. Пловдивчани ги аплодираха и скандираха „Слава на героите“ и „Братя завинаги“.  Бяха издигнати и плакати с надписи: „Благодарим на съветската армия за освобождението от нацизма“  и „Благодарим ти, Русия“.

„За мен е чест да бъда с вас на този ден. Днес почитаме героите, отдали живота си , за да може ние да живеем в спокойно време и без войни. Паметникът на Альоша е особено място, символ на нашата братска дружба, символ на България в Русия. Желая ви здраве, другари, обърна се към събралите се хора Елеонора Митрофанова и благодари на българите за доброто отношение към паметниците, посветени на Руско-турската война и Втората световна война.

„Всеки европеец трябва да почита 9 май. Да не забравяме тези черни дни и години, които са били за цяла Европа“, призова Георги Гергов.

В официалното си слово Теодора Халачева – член на Националния съвет на БСП, подчерта, че историята не може да бъде пренаписана под чужди указания. “ Без Русия и Съветския съюз нямаше да я има днес обединена Европа! България и българският народ сме дълбоко свързани с Русия и нейните народи чрез славянския си произход и православната си вяра. България не е била и няма да бъде прифронтова държава за поредното антируско безумие. Ето защо и в този ден ние сме тук, пред паметника на Альоша – един безименен войник, чието име знае целият свят. Защото никой и нищо не е забравено!“, каза Халачева.

В тържествата участваха представители на Посолството на Руската Федерация в София,  посланикът на Армения в България Армен Едигарян, на Беларус Александр Лукашевич, на Казахстан  Темиртай Избастин, посланика на Палестина Ахмед Ал-Мадбух. Да поднесат цветя дойдоха още кметовете на община „Родопи“ Павел Михайлов и Садово Димитър Здравков, представители на БСП, ветерани от Великата отечествена война, почетните консули на Албания, Казахстан, Молдова, Сърбия, Чехия в Пловдив.

По-рано днес на Руското гробище в Централен гробищен парк бе отслужена панихида в памет на загиналите във войната.

Каква инициатива подема Жан Виденов и какво каза пред ПловдивПрес бившият министър-председател за политическата ситуация в страната – четете след малко

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...