Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Жан Виденов пред Plovdiv-Press: Създаваме нова партия и ще участваме на изборите
Важно Интервю Мнения Политика

Жан Виденов пред Plovdiv-Press: Създаваме нова партия и ще участваме на изборите

Жан Виденов и Павел Иванов, снимка: ПловдивПрес
Жан Виденов и Павел Иванов, снимка: ПловдивПрес
  • ПП „Лявата алтернатива“ е формацията, която ще подкрепя в новата коалиция „За чиста и свята Република“
  • БСП няма бъдеще, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение
  • В момента в България свършва перестройката
  • Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях, ако трябва с оръжие в ръка
  • Сегашните политици вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена

Жан ВИДЕНОВ е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалност „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език).
Председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995- 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. След това се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.

Жан Виденов  и представители на „Безсмъртният полк“ се качиха на Бунарджика в Деня на победата, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Бившият премиер наруши дългогодишното мълчение и  даде единствено пред ПловдивПрес интервю, в което обяви намеренията си за участие в политиката, коментира и актуални въпроси.


Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-н Виденов, ще създавате ли нова лява партия?

– Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП „Лявата алтернатива“. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България.

– Кога да очакваме тази партия?

– Колкото се може по-скоро. Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“. Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите.

-Вие ли ще бъдете председател?

-В Инициативния комитет съм организационен секретар и експерт по международните въпроси заради образованието ми и опита, който имам. Предстои да бъде избрано и ръководство на ПП „Лявата алтернатива“. Вероятно ще се случи след изборите.

– Боли ли ви за това, което става в БСП?

-Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.

– Каква е оценката ви за политическите събития в страната? Накъде върви България и кой е виновен за политическата криза?

– Разбира се, перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента.

– Партиите не си говорят в парламента, не успяха да направят правителство…

– Защото са партии на перестройката.

-В каква посока ще тръгнем? Какво предстои?

– Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България.

– Ако трябва да отправите призив към днешния политически елит, какво бихте казали?

– Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена./ПловдивПрес

Още новини по темата

Жан Виденов и „Безсмъртният полк“ с инициатива за Алея на космонавтите на Бунарджика

Първо в ПловдивПрес: Нова лява партия подгрява, групирана около Жан Виденов

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...