Новини от Пловдив » Важно » Ще покаже ли Зико топки, преди да хвърли Грозев на кучетата?
Важно Градът Култура Мнения

Ще покаже ли Зико топки, преди да хвърли Грозев на кучетата?

  • Явно билетът за София на настоящия шеф на ОИ „Старинен Пловдив“ вече е подписан, но защо пак мирише на схемата „Наш човек, калинка, наш човек…“

Спас КУЗОВ


Наш човек; калинка, чието назначение не можем да откажем; наш човек; спусната кандидатура, чието назначение не можем да откажем… От години така се редуват хората, които заемат поста директор на общински институт „Старинен Пловдив“, същата позиция, наричана някога кмет на Стария град.
Типичен пример за наш човек е назначаването на Йордан Илиев за шеф на „Старинен Пловдив“, дотогава активист на ГЕРБ и зам.-кмет на „Тракия“, който след времето в Стария град израсна до председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Илиев, който е филолог по образование, зае шефското място след провала на един конкурс, в който комисията не хареса кандидатурата на археолога с докторска степен Надежда Кирова-Йовчева. Ясно е, че филолозите са дялани камъни, или както казваше един преподавател в Пловдивския университет „чеп за всяка каца“, но все пак.
От гледна точна на образованието нещата се влошиха с назначаването на инженера Богомил Грозев, иначе известен телевизионен журналист. И макар служителите в „Старинен Пловдив“ да го бранят и хвалят, случаят е ясен – неговото назначение кметът Здравко Димитров не е можел да откаже – дали на Кирил Домусчиев, дали на Пещерска гроздова, предположения много. Грозев обаче извади късата клечка, защото стъпването му на калдъръма съвпадна с пандемията, която уби туризма в цял свят, а освен годишната общинска издръжка, приходите на „Старинен Пловдив“ идат точно от туризма. Грозев се отчете с номинирането на Соня Йончева за почетен гражданин на Пловдив, маски с мозайки от Голямата базилика, онлайн събития и безкрайни снимки с известни хора в Стария град. Известни безспорно, но от типа Херо Мустафа. Манифестации от кадри на ЮНЕСКО в резервата не е имало.
Грозев беше назначен без конкурс и понеже натискът по темата се увеличава, все пак процедура по надпревара ще има и явно сегашният директор си отива, освен ако критериите не бъдат нагласени така, че да мине цедката с образованието.
И така, сега за поста се спрягат Амелия Гешева, която вече беше шеф на ОИ „Старинен Пловдив“, и сегашната заместничка на Богомил Грозев доц. Елена Кантарева-Дечева, човек на „Америка за България“.
От месеци в медиите се върти сапунката „Отива ли си Богомил Грозев“, а в дните на Страстната седмица сериалът се втвърди до евтин американски екшън с примеси на читалищна самодейност.
Преди малко повече от година, когато го назначиха без конкурс с всичките негативни последици от това, в ПловдивПрес също бяхме изненадани, по-скоро неприятно. Защото нямаше никакво сносно обяснение от кмета на Пловдив Здравко Димитров с какво толкова е ценен този кадър, че от водещ на новините на Нова да бъде командирован на Хисар капия. Този въпрос все още виси, както и как млад мъж като него свързва двата края в чужд град със заплата, която едва ли е повече от 1000-1500 бруто, с която трябва да плаща наем и всичко друго.
Но като оставим неяснотите по назначаването му и приказките –  ту че бил човек на Пещерска гроздова, ту на Кирил Домусчиев, се вижда, че колегата журналист Грозев доста добре се оправя с управлението на „Старинен Пловдив“, нещо повече, с ресурса, с който разполага, разчупи стереотипа, а най-важното извади от аноимност и даде ясно лице, кой носи отговорност за работата на общинския институт.
Вярно е, че списъкът със свършеното от Грозев за година не блести, но в условията на пандемия свърши доста, а с битността си на популярно лице от екрана успява да пробие на много места, където предишните директори дори и не смееха да мечтаят.

Соня Йончева бе представена от шефа на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев
Соня Йончева и шефът на „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев

По негово предложение примата Соня Йончева вече е почетен гражданин на Пловдив. Случаят с оперната певица показа как се прави и укрепва пловдивско лоби, а не партийно. С репортерския си усет към интересното, Грозев успя да популяризира куп събития, организирани онлайн, които в близка перспектива се очаква, че ще започнат да носят приходи. И за добро или зло при него стана откриването на Епископската базилика, той въведе по-модерните и разчупени прийоми за рекламата на Стария град, които на моменти може и да бяха кичозни (маските с мозайка), но пък вършат работа.
Какво от това, че Грозев не е завършил история и археология, социология, антропология и науки за култура?
Специалността в дипломата е последното, за което пловдивчани се сещат, когато се заговори за „бащата на Стария Пловдив“ Начо Културата. А още по-малко се сещат, че Атанас Кръстев не е кореняк пловдивчанин, а е от Асеновград.
В атаките срещу Грозев не прозира персонална злонамереност, а чист стремеж тази общинска ясла да се заеме от правилния човек. Зад едната наднича лобито на грантаджиите от „Америка за България“, а зад другата – теснопартийният стремеж на управляващата, засега, партия да уреди своите хора, които до месец ще останат безработни.
Тоест, каквото и да ви говорят, става дума за пари. „Старинен Пловдив“ вече е интересен откъм тази си част. От едната страна са няколко милиона причини под формата на годишни разходи за ремонт и поддръжка на старите къщи.
От другата страна е „Епископската базилика“, която определено се превръща в шедьовър на световното културното наследство и естествено доста касов обект. Не говорим за външния вид на сградата с форма на ритан кашон, в това отношение добра дума няма да чуете от мен, но като организация на експозицията, по-добро у нас досега не е правено. Заслужава си похарчените от „Америка за България“ милиони, но това не означава, че трябва да се месят тук като слон в стъкларски магазин по прийома „който плаща, той поръчва музиката“.
Сега на ход е кметът Здравко Димитров. Ако Грозев е толкова ценен кадър, чиито мениджърски умения тепърва ще разцъфват, има начини да го задържи, преди да го хвърли на кучетата. Ако обаче популярният журналист си тръгне без бой, то отново влизаме в спиралата – наш човек, калинка, наш човек…

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...