Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » CNN: Зад кибератаката срещу тръбите за гориво в САЩ стоят руски хакери
Бизнес Свят

CNN: Зад кибератаката срещу тръбите за гориво в САЩ стоят руски хакери

Снимката е илюстративна

Хакерите, стоящи зад кибератаката срещу най-голямата американска тръбопроводна компания Colonial Pipeline, може да са свързани с Русия. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници сред бивши служители на американската администрация, работили в областта на киберсигурността.

По-рано беше съобщено, че група хакери, наричащи себе си DarkSide, може да стоят зад атаката. По информация на CNN групата произхожда от Русия. Според източниците на телевизията участващите в нея хакери не извършват нападения в рускоезични страни.

В същото време агенция „Блумбърг“ отбелязва, че DarkSide, организирана миналото лято, може да е свързана както с Русия, така и със страни от Източна Европа. На свой ред американската телевизия NBC посочва, че атаката била извършена в рамките на „престъпна схема“ и не била инициирана от руските власти.

CNN подчертава, че във връзка с кибератаката, в резултат на която беше преустановена работата на тръбопровод, който осигурява горивото на 45% от населението на източното крайбрежие на САЩ, американските власти са създали междуведомствена група от специалисти. Те ще се заемат с предотвратяване на смущения в доставката на гориво. „Блумбърг“ по-рано предупреди, че атаката срещу Colonial Pipeline може да доведе до смущения в доставките на гориво в САЩ, както и до ръст на цените на бензина до най-високите им нива от седем години.

Съгласно изявлението на компанията кибератаката срещу нейните системи е извършена с помощта на вирус изнудвач. Става дума за вирус, който, попаднал в компютърната система, временно блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата на кибератаката не плати сумата, изисквана от изнудвачите.

Според информации в американските медии в резултат на атаката престъпниците са получили до 100 гигабайта данни. На фона на инцидента компанията беше принудена временно да спре работа. По думите на ръководството процесът за възстановяване на работата и връщане към нормална работа вече е стартиран.

Междувременно Министерството на транспорта на САЩ обяви регионално извънредно положение заради прекратяването на дейността на Colonial Pipeline.

„Аварийната ситуация възникна в резултат от непредвидено спиране на системата от тръбопроводи Colonial поради мрежови проблеми, засягащи доставките на бензин, дизелово гориво, авиационно гориво и други рафинирани продукти в засегнатите щати“, посочиха от ведомството.

Става въпрос за южни и източни щати: Ню Йорк, Вирджиния, Флорида, Арканзас, Тексас, Мисисипи и още няколко.

Министерството на транспорта подчерта, че е необходимо да се осигури незабавно транспортиране на бензин и други видове горива./ПловдивПрес

Още

БНТ с панически анонс: Чакайте скок на горивото до часове!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...