Quantcast
Новини Пловдив » България » Коя е българската Мата Хари?
България Важно Диагнозите на д-р Харсъзов Мнения Политика Разбор

Коя е българската Мата Хари?

Маргарета Гертруда Зеле - Мата Хари
  • Няколко версии за нашумялата афера с онези кадри

Д-р Йордан Харсъзов

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес


Най-спряганото име в страната от месеци насам несъмнено е Мата Хари. Дори и някой да не беше чувал преди за легендарната холандска куртизанка и шпионка, вече няма как да не я знае.
Макар че в българската история тя вече ще остане по-скоро като мистериозната жена, която е правила там какво ли не с премиера ни, понастоящем в оставка, след това го е снимала как спинка блажено голичък, а на шкафчето до него има оставен пистолет, пачки с евро и златни кюлчета.
Ето как, както често се случва в историята, едно име, придобива съвсем друг смисъл и няма почти нищо общо с оригинала.
Нещо като със „супермена“ от българската митология Крали Марко, който всъщност си е бил дребен васал на османлиите и загива, сражавайки се на тяхна страна в битката при Косово поле.
Или Влад Цепеш, който от своя страна е водил упорита война през целия си живот със същите тези османлии, но заради една приумица на Брам Стокър, остава в историята като вампир.
Та така, да ни извиняват холандците, ако си имат сантимент към Мата Хари, но в българското народосъзнание, тя ще остане вовеки жената, която е прелъстила нашия премиер и след това го е накиснала с едни снимки и аматьорско шпионско клипче.
Коя обаче е българската Мата Хари? Поне засега историята мълчи.
Вървят коментари, слухове, предположения, но дали изобщо някога ще разберем истинската истина, не се знае.
Според най-разпространената засега версия това е малко или повече известна плеймейтка.
Няма как да разберем какво точно се е случило в покоите Бойкови, така че ще ни се наложи да развихрим въображението си и да поспекулираме.

Значи, плеймейтката, заедно с кюлчетата, е подарък за Бойко от крупен бизнесмен. Като деликатна натура, премиерът ни не може да откаже подаръка, ще обиди човека…

Подрежда кюлчетата на нощното си шкафче, оставя до тях пистолета, щото точно сега няма да му трябва, нали така.
Плеймейтката, предполагаме, му казва нещо от рода на: „Г-н премиер, платено ми е 5000 лева за стандартна програма. За екстрите ще трябва повече.“

„Уф“, въздъхва министър-председателят ни и звъни по телефона: „Пиле, ще трябва да доплащаш!“
След това, доволен от чудесния рожден ден и армаганите, той заспива, а коварната плеймейтка прави снимки, защото е наясно, че Божков ще плати едни хубави пари за тях, без при това тя да трябва да си дава…
Има и друга, макар и не много вероятна версия. Това всъщност може да е Маргарета Гертруда Зеле, или самата Мата Хари.
Вербувана от Путин, който е раздразнен от купуването на американски изтребители и изгонването на руските дипломати, тя прониква в спалнята на Борисов, дегизирана като пенсионирана учителка, която иска да му прочете посветени на него стихотворения.
Вярно е, че според историческите справки Мата Хари е разстреляна през 1917 г., но каква шпионка ще е, ако не може да инсценира собствената си смърт?


В момента тя би трябвало да е на 145 години, обаче като холандка, която цял живот е яла сьомга и е карала велосипед, не можеш да й дадеш и 80.
А и, както се знае от връзките му с видни европейски държавнички, Бойко няма проблем с по-възрастните жени.
В това, разбира се, няма нищо срамно. Дори, ако се практикува „на полза роду“, може и да е похвално. В случая с Мата Хари обаче това води до проблеми с националната сигурност.
А дали пък не е някоя мисирка? С натрупването на ЕГН и съответното помъдряване премиерът в оставка сякаш позаряза тия отношения с мисирките, но се знае, че навремето – като по-строен и потентен – ги поддържаше активно. В журналистическите среди се знаеше кои мисирки му бяха любими, а някои дори се изживяваха почти като премиерши.

Нищо чудно пък, както често се случва в живота, нещата да се окажат далеч по-прости и прозаични от всичките му там конспирации

Да речем, просто една нощ, Бойко се прибирал да си легне, уморен от инспектирането на новите 20 метра от магистрала „Хемус“, чувствал се самотен и случайно се засякъл с камериерката, която тъкмо му подреждала кюлчетата и оправяла леглото.
Той макар да е чел два тома от „Винету“, но филми със сигурност е гледал повече, така че й е казал нещо от рода на: „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“
И така от дума на дума…
Бедното момиче вижда шанса с едни снимки да подреди живота си, да прати майка си в Турция да пробват да й излекуват алцхаймера, да запише след време сина си в Нов български…
И се решава на една опасна игра. Нищо чудно в момента да лежи с бетонни обувки на дъното на Перловската река.
Каквато и да е истината обаче, която пак казваме, едва ли някога ще научим напълно, се налагат някои заключения.
След като за пръв път въпросните снимки изтекоха в публичното пространство, Борисов ги коментира, цитирам по памет: „Значи да поканя ей така някаква жена в спалнята си, да държа там евро и златни кюлчета, трябва да съм пълен идиот…“
Тук идва асоциацията със силогизмите на Аристотел от рода на: „Патицата има два крака, Сократ има два крака, следователно Сократ е патица.“
Според Аристотел можем да се досетим какъв се явява в случая премиерът ни в оставка.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...