Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ зарадваха пловдивчани с шествие и концерт СНИМКИ
Градът Образование Пловдив Случка на деня

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ зарадваха пловдивчани с шествие и концерт СНИМКИ

Красиви мажоретки поведоха шествието

Галина ГЕОРГИЕВА

С танцова фолклорна програма и шествие на учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по Главната на Пловдив стартираха тържествата по повод  170 г. от първото честване на Кирил и Методий. Празничната програма днес е организирана съвместно от ОИ „Старинен Пловдив“ и училището, което отбелязва своя патронен празник.

Малко след 10 часа дванадесетокласниците Венци и Георги, които държаха транспарант с надписа на училището,  и мажоретен състав поведоха шествието.

Дванадесетокласниците Венци и Георги държаха транспарат с надписа на училището

След тях вървяха шефът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, директорът на училището Таня Николова, преподаватели, родители и ученици, а минувачите се спираха да ги снимат.

С кратка програма пред  паметната плоча на Кирил и Методий на ул. „Съборна” учениците припомниха делото на първоучителите. Тази година се навършват 170 г. от първото честване на празника на Кирил и Методий, организирано в Пловдивското епархийско училище от Найден Геров на 11 май 1851 г.

„Честит празник, ученици!Почитайте имената им! Честит празник, учители! Продължете делото им! Честит празник, българи! Помнете завета им!“ , призоваха възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

“ Заради пандемията миналта година на този ден сама дойдоха  да поднеса цветя и сега се радвам, че има толкова много ученици, учители и родители. 11 май е голям празник за нашето училище. Трябва да почитаме делото на Светите братя, да знаем, че  то продължава и спасява цял народ. Мисията ни е да пазим българския език“, каза пред ПловдивПрес директорът на училището Таня Николова. Тя е доволна, че децата се радват на празника и чувстват отговорност да прославят създателите на азбуката.

Таня Николова – директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий“

Тържествата продължават на Римския стадион с празничен концерт – спектакъл „Български корени” в изпълнение на учениците от професия „Танцьор”, специалност „Български танци” на СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сценичната организация на концерта, афишите и поканите са направени от ученици, които изучават другата професия в училището „Дизайнер и рекламна графика“.

„Искаме да съхнарим българката традиция и дух, да възпитаме децата в музикалната и танцова култура. Затова преди три години бяхме първото училище в областта, което откри професия „Танцьор“. Искаме всичко, което са научили, да го покажем пред публика. В СУ „Св. св. Кирил и Методий” учат 520 деца от 1. до 12. клас, ние сме и първото общинско училище в Пловдив с Монтесори паралелка“, припомни Таня Николова./ ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...