Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съвет към Зико: Взимайте палатка и пред Министерския съвет да искате пари за Пловдив
Важно Градът Община

Съвет към Зико: Взимайте палатка и пред Министерския съвет да искате пари за Пловдив

Илия Зюмбилев
Илия Зюмбилев

Ваня ДРАГАНОВА

„Взимайте палатка и пред Министерския съвет да искате пари за Пловдив, ако трябва, ще се редуваме, но това е по-добре, отколкото да се тегли най-големият заем, откакто я има Община Пловдив.“ С тези думи се обърна към кмета Здравко Димитров местният лидер на БЗНС Илия Зюмбилев на общественото обсъждане за планирания нов заем от 113 501 750 лв. „Не сме престанали да търсим пари и не можем да кажем, че държавата е била мащеха за Пловдив – дадоха пари за стадионите и за детска клиника“, отвърна Зико.

В хода на дебатите стана ясно, че мнозинство за одобрение на заема в Общинския съвет има – „за“ се обявиха от „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“, като предприемач го подкрепи и новият общински съветник от ВМРО Владимир Кисьов. Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ поиска гаранции, че поне в рамките на този мандат няма да се вдигат данъците заради бъдещия кредит и зам.-кметът по финанси  Величко Родопски го увери, че администрацията не планира увеличаване на налозите.

„Данъците ще бъдат вдигнати не сега, а когато започне изплащането на заема, това е ясно“, заяви бившата общинска съветничка и лидер на КОД – Пловдив, Пепа Деведжиева. Кредитът ще бъде с гратисен период от 3 години. Деведжиева попита защо по думите на бившия кмет Иван Тотев отпреди 4-5 години за новия мост над Марица ще са нужни 15 млн. лв., а сега за него се планира стойност от 30 милиона, което е двойно. Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че тази стойност е заедно с развръзките към бъдещия мост.

Пловдивчанинът Пламен Начев поиска във всички проекти да има предвидени паркове и велоалеи и попита защо в списъка на обектите за финансиране няма сгради като тази на Хуманитарната гимназия и ремонта на къщи в Стария град. Зам.-кметът с ресор култура Пламен Панов поиска в списъка да бъдат включени и културни обекти и даде за пример кино „Космос“.

В залата се чуха и предложения за тегленето на заема да се насрочи местен референдум.

Още

Зико: Последният голям проект в Пловдив е от времето на Гърневски – надлез „Родопи“
Общественото обсъждане на новия заем от над 113 млн. лв. е днес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...